facebook

Славната история на бургера

бургер

За рожден ден на бургера се счита 27 юли. Своето име американският сандвич дължи на емигранти от немския град Хамбургер. Въпреки това, за да стане “кралят” на американския фаст фуд, немският бифтек трябвало да стане удобен за ядене “на крак”.

Днес е трудно да се повярва, но преди повече от сто години никой и не подозирал колко вкусно може да бъде ястие, състоящо се от пържена пържола, поставена между две хлебчета. Със своята простота и новаторски замисъл бургерът изведнъж станал популярен сред всички слоеве на населението.

Растящата с всеки ден слава на бургера довела до там, че всички така или иначе искали да бъдат съпричастни към неговото изобретяване. За авторство претендирали както много американци, които твърдели, че имат фундаментална роля за създаването на това ястие, така и кулинари от други страни.

В крайна сметка опитите всеки да вземе за себе си парче от славата, довело до там, че хамбургерът станал с доста мътна история. Разгледахме историческите архиви и се опитахме да изясним кой всъщност е “баща” на бургера:

Самата дума “хамбургер” идва от името на втория по големина град в Германия – Хамбургер. Според една версия, именно оттам рецептата е попаднала в Америка заедно с немски емигранти. По това време хамбургерът представлявал парче пържено свинско в хляб.

Според друга версия, хамбъргерът бил кръстен така в чест на град Хамбург в щата Ню Йорк. През 1885 година братята Чарлз и Франк Менчис предлагали на провеждащия се местен панаир пържена пържола от телешко, сложена между две питки. Казват, че им свършил запасът от свински колбаси, които използвали за своите сандвичи, и затова решили да ги заменят с наличното телешко.

През същата 1885 година на панаира в Сеймър Чарли Нагрин продавал кюфтенца, положени между две филии хляб. По негово мнение това ядене подхождало отлично на мероприятието, тъй като можело да се яде в движение. Своето кулинарно творение той нарекъл “Хамбургерът на Чарли”.

За първи път в нюйорските ресторанти терминът “хамбургер” се появил през 1834 година. Първото споменаване на “Хамбургския стек”, чиято тодина се явява Германия, се среща в списанието “Вечерен Бостън” от 1884 година.

Семейството на Оскар Уебър Билби от град Тълса твърди, че първият хамбургер е приготвен от техните деди. Това станало през 1891 година. Прадядото на Оскар пекъл кюфтета и ги пълнел в питки с мая. През 1995 година губернатор Франк Китинг нарекъл град Тълса “Истинското родно място на хамбургера”.

Друг готвач, който е възможно да е изиграл роля за появата на хамбургера, е Отто Куасва. През 1891 година той приготвил говежди котлети, върху които добавил пържени яйца. Моряците, посещаващи кафето, впоследствие махали яйцето, оставяйки само пържолата.

За изобретател на хамбургера счита себе си и готвачът Флетчър Дейвис от щата Тексас, който през 1880 година сложил печена пържола с горчица и лука между две парчета хляб. През 1904 година на панаира в Сейнт Луис Флетчър и жена му открили лавка, в която продавали своите хамбургери.

През 1900 година в родния си град Ню Хейвън своя първи хамбургер приготвил Луи Лесинг. Клиент пожелал да приготви някакво бързо и топло ядене. Луис изпекъл на грил една пържола и я сложил между две препечени филийки.

Заради този детайл кулинарните критици отказваха да признаят, че именно Луи приготвил първия хамбургер. Все пак, през 2000 година Библиотеката към Конгреса на САЩ нарекла Лесинг човекът, който направил първия американски хамбургер.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account