facebook

Смущаващи съвпадения от историята

Понякога се случват толкова странни и неочаквани исторически паралели, които просто не подлежат на логика. Остава само озадачено да се чешем по темето и да разсъждаваме върху това колко мистериозни са пътищата на историята. 

Ейбрахам Линкълн и Джон Ф. Кенеди

 

Ейбрахам Линкълн

Двама от най-известните и любими президенти на САЩ са имали много общо. И двамата са били доста високи (повече от 182 см), макар средният ръст за мъжете и в годините от живота на Линкълн, а и дори в годините на Кенеди, да е бил по-малък.

И двамата били военни. И двамата страдали от наследствени заболявания. И накрая, и двамата загинали след покушения, получавайки куршум в главата, като по това време жените им били до тях. И в двата случая денят бил петък.

Джими Хендрикс и Георг Фридрих Хендел

Джими Хендрикс и Хендел

Тези музиканти, всеки в своето време и в своя стил, са останали в историята на музиката като гении. Забавното е, че макар да са живели с разлика от 200 години – те са били съседи. Хендрикс живял в Лондон на “Брук стрийт 23”, а Хендел – в съседната къща на “Брук стрийт 25”.

Видео игра предсказала 11 септември

видео игра

Футуристичният шутър Deus Ex бил пуснат за PC през 2000 година. Действието на играта било в Ню Йорк, чиито очертания били предадени с точност – с изключение на изобразяването на кулите на Световния търговски център.

При създаването на играта дизайнерът забравил за кулите, така че му се наложило да добави обяснение в описанието на играта, че кулите били разрушени в резултат на терористична атака.

Предсказването на гибелта на “Титаник”

Титаник

14 години преди “Титаник” да потъне в ледените води на Северния Атлантик посателят Морган Робъртсън предсказал гибелта на кораба в своя роман “Безсмислие, или гибелта на Титан”.

В романа се описва кораб със сходно име, но с това съвпаденията не приключват. И  книжният “Титан”, и истинският “Титаник” се смятали за “непотопяеми”, имали еднаква дължина, страдали от едостатъчно спасителни лодки на борда и претърпели крушение след сблъсък с айсберг в Северния Атлантик.

Пророчеството на Едгар Алън По

Едгар Алън По

Едгар Алън По твърдял, че “Историята на Артър Гордън Пим”, в която се разказва как четирима оцелели в корабокрушение моряци били принудени да изядат юнга на име Ричард Паркър, е основана на реални събития.

Това не било така. Ноо 46 години след написването на тази книга наистина се случило корабокрушение и спасилите се членове на екипажа действително решили да изядат своя юнга на име… Ричард Паркър.

Нещастните братя

мотопед

През 1974 година в Хамилтън, столицата на Бермудските острови, произтекло ПТП – мотопед се ударил в такси и водачът на мотопеда загинал. На следващата година на същата улица се стигнало до инцидент със същото такси, в което бил същият шофьор и то със същия пътник, който карал и преди година. А мотопедът се управлявал от брата на загиналия.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account