facebook

Странни суеверия

Честна скаутска, народните поверия са доста хитър начин хората да оправдаят собствените си несполуки или да се измъкнат от неловка ситуация. Например: седиш с компания в някой парк и изведнъж невъзпитано птиче ти нацвъка рамото… Всички изпадат в неудържим смях, но ти се измъкваш с думите: “Нищо, то е на късмет.” И хоп, изведнъж ти си победител, а те са нещастните хорица, нямали шанса да попаднат в обсега на късметоносещата  трътка. 

Сега ще разгледаме други интересни поверия от света, но преди това ще ти припомним най-важното – ако те сърби лявата ръка, ще взимаш пари. ако те сърби дясната ръка, ще даваш пари, а ако те сърбят и двете едновременно – веднага отивай на лекар!

Джвак-джвак мъртвец

дъвки

Все бяхме слушали за легенди и поверия, свързани с натъпването на полунощ, но съседите от Турция  направо избиха рибата- те вярват, че човек, който дъвчи дъвка след полунощ, всъщност преживя плът от мъртвец. Аферим!

 

Пушенето вреди сериозно на късмета ви

цигари

И през Кримската война, и през Първата световна се смятало, че да изпушиш последователно три цигари от една кутия е на нещастие. Според войнишкия фолклор именно при третата цигара е най-голям шансът снайперист да види пламъка на огънчето и лесно да застреля пушещия войник.

 

Огледалце, огледалце

огледало

Огледалото е предмет без който човек трудно може да си представи съвременния живот. Но според много градски легенди взирането в огледало краде душата ви. Това обяснява защо злата кралица от “Снежанка и седемте джуджета” четка суетата си с въпроси към говорещото огледалце,  защо Нарцис е в капана на собственото си отражение и защо вампирите нямат отражение – защото нямат и душа. Така че спрете да се снимате с айфон в банята, бездушници!

 

И отново за краденето на душата

фото сесия

Когато в началото на 19 век била измислена фотографията, по цял свят плъзнал неразумния слух, че някой да ви снима е равносилно на това да ви отнеме душата. По този начин, ако врагът ви се сдобие с ваша снимка, ще има духовна власт над вас. Добре че това си остана едно смехотворно суеверие, защото иначе с ужас може да си представим колко духовни олигарски щеше да има в ерата на фейсбук.

 

Детелината – четирилистният катализатор на брак

четирилистна детелина

Всички знаем колко щастливо събитие е намирането на четирилистна детелина. В някои традиции обаче тя се използва също и за намиране на съпруг/а. За целта, когато сам намериш детелина с примамливите четири листа, трябва да я пъхнеш в обувката си. След това, благодарение на силата и късмета, ще се обвържеш с първия човек, който срещнеш. Затова внимателно с контактите…

 

На лекар – най добре в сряда

дните от седмицата

Не е ясно защо се смята, че третият ден от седмицата е най-подходящ за посещение при джипито, но ако помислим малко, може би ше стигнем до логичен извод: понеделник е денят за лошо настроение – тогава не ти се ходи на работа, да не говорим за лекар. Във вторник още те държи от понеделник. В четвъртък е последният шанс да побачкаш сериозно, за да си позволиш да го даваш яваш-яваш в петък. В деня на майстора пък вече мислиш за уикенда. И ето как по безспорен начин открихме откъде идва народното поверие.

 

Не на свинете след венчавка

прасенца

Едно от най-любопитните български народни вярвания е, че е на лош късмет да срещнеш свиня веднага след венчилото си. Хмм, както и да го гледаме, ако осъзнаете, че виждите свиня веднага след венчавката си, значи изборът ви е  бил тотално грешен.

 

Вижте още:Най-зловещите човешки ритуали

Използвани изображения: www.freedigitalphotos.net

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account