facebook

Странни факти за Третия райх

Нацистите първи в света провели държавна кампания против пушенето. Между другото, церемонията по щафетата с олимпийския огън и рецептата на “Фанта” също са измислени от немците.

Райхът е родина на щафетата с олимпийския огън

Церемонията с щафетата с олимпийския огън е измислена от нацистите за Олимпиадата през 1936 година  Берлин. Кой е идеологът и с каква цел е била въведена може да прочетете тук.

Държавна пропагандна кампания против пушене

нацистка-кампания-против-пушене

Източник: upload.wikimedia.org

За първи път връзката между пушенето и повишената вероятност от развитие на рак на белите дробове установили учените в нацистка Германия. Също там през 1930-те години била проведена първата в света държавна пропагандна кампания против пушенето.

Самият Хитлер бил заклет пушач. На ден пушел по 40 цигари, но после се отказал от навика, наричайки го “напразно харчене на пари”.

Отношението към хомосексуализма

хомосексуализъм-цветове

Снимка: pixabay.com

Още през 1871 година в Германия бил приет закон за забрана на хомосексуализма. Когато на власт дошли нацистите, подобни “престъпления” станали още по-тежки – можело да последва наказание дори за обикновена целувка между двама мъже, а за всички години съществуване на Третия райх по тази причина били осъдени повече от 50 000 човека.

При това след края на Втората световна война забраната не била отменена, а осъдените продължавали да лежат в затвора. Едва през 1969 нацистката редакция на закона била отменена.

Защо фашизмът бил “кафяв”?

В наши дни кафевият цвят силно се асоциира с нацизма. Макар че той не е бил избран от нацистите специално, а поради напълно прозаична причина. Когато Германия загубила своите африкански колонии след края на Първата световна война, в складовете останали голямо количество униформи в кафяв цвят (специално за африканския ландшафт).

Тази униформа национал-социалистическата партия придобила на безценица за своите щурмови отряди.

Клетва към флага

клетва-за-вярност-към-флага

Снимка: wikimedia.org

В много американски щати децата в училищата и детските градини ежедневно произнасят клетва за вярност към американския флаг, слагайки дясната ръка върху сурцето си. Но до 1942 година процедурата била друга: в началото дланта се обръщала към гърдите, а после ръката рязко се вдигала нагоре и в това положение се произнасяла клетвата.

Но тъй като този жест на име “салют Белами” силно приличал на нацистки поздрав, бил отменен.

Родината на “Фанта”-та

фанта-лого

Фанта се появява на бял свят през 1940 година по време на Втората световна война в нацистка Германия. Заради наложеното от антихитлеристката коалиция ембарго, била напълно спряна доставката на сиропа, който бил нужен за производството на Кока-Кола.

Тогава Макс Кайт, който отговарял за работата на подразделението на Кока-Кола в Германия в годините през Втората световна, взел решение да се създаде нов продукт на основата на съставките, достъпни в Германия по онова време.

Основен компонент на новата напитка станал ябълковото кюспе (остатъците от прозводството на сайдер), както и млечната суроватка (страничен продукт от производството на сирене).

В резултат се получила напитка с жълт цвят, отличаваща се по вкус от портокаловата “Фанта”, която днес добре познаваме.

Единственият оправдан

доктор-Ханс-Мюнх

Снимка: en.wikipedia.org

Единственият оправдан след първия процес за концлагера Аушвиц през 1947 година бил доктор Ханс Мюнх. Той би член на НСДАП и СС, но се оказал единственият служител, който не участвал в изтезаването на лишените от свобода.

Макар Мюнх да е провеждал експерименти над заключените, той се стараел да прибягва до различни трикове, за да удължи опитите възможно най-дълго, а вредата да бъде колкото се може по-малка. По този начин той спасил много животи, тъй като затворниците, които вече не носели полза, били отпращани към газовите камери.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account