facebook

Страшната истина за мълниите

мълния

Мълнията е реална опасност за живота, макар и не толкова близка като автомобилната катастрофа например. В света от мълнии годишно загиват повече от десет хиляди души. На минута това е повече отколкото загиват в самолетни катастрофи.

В атмосферата бушуват 8 милиона електрически заряда. Всеки ден. Опитайте да си представите следната картина: над вас са опънали огромен чадър от метални жици под напрежение. Ударът от мълния практически гарантира смъртта на човек, малцина оцеляват след него.

Всичко това довело до изобилие от митове, в които продължават да вярват дори образованите хора. Ще развенчаем най-устойчивите и най-опасните от тях:

Да не се пипа пострадалия

Една от големите заблуди относно мълнията се отнася за пострадалите от нея хора. Преданието гласи, че човек, ударен от мълния, трябва задължително да се закопае в земята – за да излезе заряда, като дотогава не се пипа с голи ръце и метални предмети. Звучи като пълна глупост.

Повече от 80% от нещастните случаи са завършили плачевно именно по тази причина: околните просто се страхували да ги докоснат. Но всъщност човешкото тяло не може да удържи електрическия заряд самостоятелно.

Да се скрием под дърветата

Не търсете спасение от разбушувалата се стихия под дърво. Още повече под високо. От дъжд то може и да ви спаси, но мълнията може да удари точно тук като най-висока точка в местността.

Мълнията се появява само при дъжд

Всъщност, мълнията е способна да се появи на цели десетина километра от мястото, където сега има дъжд. Спомнете си това, когато следващия път решите да тръгнете веднага след края на гръмотевиците. Най-добре изчакайте половин час, за всеки случай.

Гумените обувки

Противно на общоприетото схващане, обувките с гумена подметка не могат да ви спасят от удар на мълния.

мълния църква

Водоемът

Битува мнение, че мълнията не попада нито в езера, нито в реки. Попада, и още как. При това, електрическият удар се разпространява не в дълбочина, а на широчина. Тоест, ако сте водолаз, по принцип, може да не се страхувате от нищо. Но ако сте плувец, по-добре стойте по-далеч от фронта на бурята. И по-бързо.

Слушалките на плейъра ви правят мишена

Не, не ви правят. Разстоянието от небето до земята е толкова голямо, че ако мълнията се събере и порази точно вас, то някакви подробности като липсата на слушалки няма да я спрат. Слушайте си музика за удоволствие, но по-добре не го правете там, където се разразява буря.

Моят дом е  моята крепост

Да, нещо такова е. Но е много уязвима крепост. Водопровод, дограма, електрически уреди – всичко това може да стане отличен проводник за мълнията. Домът разбира се е подходящо място, за да се укриете от бурята, но не трябва да се отпускате прекалено и тук. В краен случай, не ходете под душа до края на опасността и се опитвайте да не преминавате прага на вратите.

Два пъти на едно място не пада

Това е най-разпростаненото заблуждение – мълнията не попада два пъти на едно и също място. Попада, особено в предмети като мачта – високи и островърхи. Този проблем дълго време бил решаван от архитектите на Empire State Building, където било изградена площадка за паркиране на дирижабли.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account