facebook

Суеверията, от които пиратите се бояли като от огъня

Джак Спароу

Съвременният човек си представя пиратите като безжалостни престъпници, които не се страхуват от нищо. Но всъщност те имали много страхове: ще останат ли живи, ще стигнат ли благополучно до целта си. Морските разбойници имали многобройни суеверия, които, както те смятали, им помагали да постигнат желаното. От какво се бояли пиратите ще разберем сега:

Жена на кораба

“Има ли жена на кораба, ще има и беда”. Съвременниците се отнасят към това с открито недоверие, но в минали времена жените наистина не били допускани до кораба. Всеки, който се осмелявал да наруши това правило, бивал наказван.

Смятало се, че самият кораб си е жена. Всички плавателни съдове имали женски названия, а на носа им винаги присъствала статуята на полугола девойка. Според пиратите, морето можело да издържи присъствието сами на една жена (корабът), а наличието на друга (истинска жена), неизбежно щяло да доведе до корабокрушение.

Любопитно е, че суеверието се разпространявало не само сред пиратите. В Дания през 1562 година бил издаден указ: “Жените и свинете няма място на кораба. Ако се появят такива – изхвърлете ги незабавно зад борда”.

Да не се излиза в морето в определени дни

Суеверните пирати никога не излизали в открито море в в четвъртък, петък, в първия понеделник на месец април и втория понеделник на месец август.

Петъкът отдавна се смята за нещастен, понеже в този ден бил разпнат Христос. Четвъртък се броял за лош, тъй като това бил денят на Тор – богът на гръмотевиците и бурите. В първия понеделник през април е денят, в който Каин убил Авел. А във втория понеделник на август били унищожени Содом и Гомор.

Без банани на борда

В съвременното разбиране вредата от банана с свежда само до това, че човек може да се подхлъзне на банановата обрлка. При пиратите нещата стояли иначе. Има няколко версии защо не било разрешено да има банани на кораба.

Споерд първата, през 1700-те години по време на оживената търговия на Испания и страните от Карибския басейн, до точките на назначения не достигали корабите, които имали на борда си банани. Това било просто съвпадение, но за пиратите нямало нищо случайно.

Второ, плодовете бързо се разваляли, след което започвали да излзиат от тях токсични пари, което можело да навреди на екипажа. Впрочем, днес много любители на водните спортове избягват да ползват лосиони против изгаряне с бананови аромати.

Да не се произнасят определени думи

Ао екипажът искал да се върне у дома, то в никакъв случай не трябвало да се казват думите “До скоро” или “Късмет”. Ако някой пожелавал късмет, то това задължително ще доведе до нещастие. Единственият начин да се “неутрализира” негативния ефект от произнесените думи, бил да се пролее кръв. Обикновено пиратите удряли “доброжелателя” с юмрук в носа.

Да се носи злато

Пробиването на ухото означавала, че морякът е посетил всички краища на света или е пресекъл екватора. Суеверните пирати носели златни обецци, защото смятали, че златото е магичен метал, талисман, от който бягат всички нещастия.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account