facebook

Съвместими ли са спортът и пушенето?

спорт пушене

Снимка: clickatlife.gr

Всички знаят, че пушенето нанася вреди на човешкия организъм. В тази статия няма да говорим за това как влияят никотинът и тютюневият дим на органите. По-скоро ще разгледаме как се съвместяват физическите упражнения и пушенето. Понякога дори професионалните спортисти не могат да се избавят от вредния навик. Хайде да разберем опасна ли е тази комбинация:

При трениране на всеки вид спорт трябва да се диша правилно, а кръвта трябва да се насища с кислород. А при пушачите дихателната система работи с прекъсвания. Обемът на белите дробове при тях е по-малък. Ето защо след първите минути тренировка се появява задх и кашлица. Малкото количество кислород  кръвта не позволява да се изпълни упражнението с пълна сила.

Някои предполагат, че физическите упржнения позволяват да се неутрализира вредното въздействие от пушенето. Но всъщност не е така. Физическите натоварвания нанасят по-голяма вреда на човек, който постоянно пуши. По време на заниманието се увеличава натоварването върху сърдечно-съдовата система, а при пушачите тя е отслабена, заради което се получава двойно натоварване.

В резултат се нарушава нейната функционалност, което нанася вреда на черния дроб, който участва в обменните процеси. Хората, които пушат, по време на тичане могат да изпитат болка в дясната страна, което говори, че не са готови за такова натоварване.

От друга страна, спортните занимания могат да послужат като средство против пушене. Ако един спортист разбере, че резултатите му не се подобряват или спадат, то е много вероятно да вземе решение ад се избави от този навик. В дадения случай човек ще има отличен стимул.

Ако не може да спрете да пушите, а не искате да пропускате тренировка, поне се постарайте да не пушите няколко часа преди посещение на спортната зала. В противен случай организмът ще получи огромно натоварване, с което може да не се справи, и спортните занятия да нанесат вреда. След тренировка не се препоръчва да се посяга към цигарата поне един час.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account