facebook

Тайните на големите компании

Рецептите на големите компании са прости и стари колкото света. Сега ще ви разкажем за 5 световноизвестни компании, чиито тайни е време да бъдат разкрити. Опитайте се обаче да не се разочаровате, защото няма нищо чак толкова загадъчно в тях.

Специалният сос в “Биг Мак”-овете

снимка на Биг Мак

“Биг Мак” от “Макдоналдс – дв пържоли от говеждо месо, зелена салата, сирене, кисели краставички, лук и специален сос върху питка със сусам. Най-“мистериозниата” съставка е именно специалният сос, който обаче отдавна е престанал да бъде чак такава загадка.

През 2012 г. готвачът от “Макдоналдс” Дан Кудро разкри в детайли съставките на легендарния сос, като ясно, че всички те могат да бъдат закупени от обикновен супермаркет. Подозренията на много хора бяха потвърдени: специалният сос се прави от майонеза, кисели краставички, горчица, лук и чесън на прах, бял винен оцет и червен пипер. Между другото , в различните страни съставът му е малко по-различен. Кудро обаче така и не разкри съотношенията на тези продукти, но стана ясно, че в тайния сос на “Макдоналдс” няма нищо тайно…

 

Тайната съставка на “Кока Кола”

кока кола тайна съставка

Снимка: «The Atlanta Journal and Constitution»

 

Строго пазената тайна на “Кока Кола” е съставка, наречена «Merchandise 7X». Според слуховете, рецептата е добре охранявана в банков трезор в Атланта, а компанията отдавна поддържа мита, че достъп до нея имат само двама високопоставени служители. През 2011 г. американското радио предаване «This American Life» разкрива тайната на оригиналната формула, след като намира снимка на стара тетрадка на създателя на “Кока Кола” Джон Пембъртън. Снимката е публикувана през 1979 г. във вестник «The Atlanta Journal and Constitution» и при по-близък поглед в тетрадката може да се види рецептата на газираната напитката. Да, в нея е включен и есктракт от кока.

 

23-те вкуса на «Dr Pepper»

доктор пепър съставки

Според градската легенда «Dr Pepper» е просто газирана напитка от сливов сок. Но на сайта на «Dr Pepper» пише, че това изобщо не е така – напитката е уникална комбинация от естествени и изкуствени аромати. А сливов сок там не присъства, поне според сайта. Тогава какви са съставките? Безалохолната напитка може да се похвали с 23 вкуса, които обаче са “търговска тайна”. Имайте предвид, че “вкус” не означава съвсем съставка, така че всичко е субективно.

 

Тайната комбинация от 11 билки и подправки от Полковник Сандърс

кейефси рецепта

През 1940 г. полковник Сандерс набързо измисля тайна комбинация от “11 билки и подправки” за своята вече доста популярна верига KFC. Рецептата е заключена в трезор в седалището на компанията. Смята се, че съставките са произведени и преработени от отделни производители, които  не са наясно с това, което правят другите, така че никой не е в състояние да изчисли окончатекния състав на рецептата.

На списъка със съставките на KFC скромно пише “Направено по тайна рецепта”. Независимо от това, в книгата “Големите тайни” от Уилям Паундстън той описва как занесъл пилето за изследване в лабораторията си. Проучването му показало, че няма никакви 11 подправки и билки, а пробата показала съдържание на едва 4 съставки: брашно, сол , мононатриев глутамат и черен пипер.

 

«Irn-Bru» от «Barr»

ирн бру

Тайната рецепта на шотландската безалкохолна напитка, създадена през 1901 г., се пази под ключ в швейцарски трезор. Според информацията, рецептата се знае само от трима души – бившият председател Робин Барр, неговата дъщеря Джули Барр и друг член на борда, чиято самоличност не се разкрива.  «Irn-Bru» обаче разкриват, че една от съставките е желязо, откъдето идва и името на напитката. Това е всичко.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account