facebook

Тайните на “Мона Лиза”

Повече от 500 години картината “Мона Лиза” не спира да вълнува съзнанието на изследователите и любителите на загадки. Едни изследват загадъчната ú усмивка, други откриват кодирани послания в очите ú, а трети са на мнение, че оригиналната Мона Лиза е съвсем различна картина. Какъв е истинският шифър на Леонардо може никога да не разберем, но поне можем да се запознаем с най-популярните теории, които витаят около тайнствената Джоконда:

Кой е нарисуван на картината?

Àâòîïîðòðåò Ëåîíàðäî äà Âèí÷è

Традиционно се смята, че на картината е Лиза Джерардини, съпруга на богатия търговец на коприна Франческо дел Джокондо. Много изследователи поставят под съмнения тази теория, тъй като по времето когато е рисувана творбата, Джокондата трябва да е била на 24 години, а жената на картината изглежда много по-възрастна.

Ето защо съществуват алтернативни теории, че това е автопортрет в женски вариант на самия Да Винчи или пък той просто изобразил своята майка Катрин.

 Защо Мона Лиза няма вежди?

Мона Лиза вежди

В края на XV и началото на XVI век на мода било пълно премахване на веждите. Може да предположим, че жената на картината определено спазвала модата и отговаряла на този стандарт за красота, но френският инженер Паскал Коте с помощта на скенер с висока резолюция сканирал произведението и открил следи от вежди, които били заличени с течение на времето. Причината за това вероятно са многото реставрации, които са правени на шедьовъра на Леонардо.

Каква тайна се крие в очите ú?

Мона Лиза очи

Учени от италианската Национална комисия за културното наследство увеличаха изображенията на очите на Джокондата и откриха в тях тайнствени числа и букви. В дясното оче на Мона е изписано „LV“ (инициалите на Леонардо Да Винчи), но символите в дясното й око са трудно разбираеми. В арката на моста учените пък са забелязали, че е изписано числото 72, или комбинацията от буквата „L“ и „2″. Тази част от „Шифърът на Леонардо“ се открива едва сега, защото знаците се намирали в зениците (най-тъмната част от окото). Факт, който показва, че Да Винчи не е искал да бъдат открити. Или поне не и лесно открити.

В задната част на картината било намерено числото 149x. Може да предположим, че последната цифра липсва и това просто е една година – 149x. Ако е така, картината не е рисувана в началото на XVI век, както се считаше досега, а в края на XV.

Усмихва ли се?

Мона Лиза усмивка

Ако се вгледаме в устните. може да видим, че те са плътно притиснати, без намек за усмивка. Но, ако се вгледаме като цяло в картината, имаме чувството, че жената се усмихва. Тази оптична илюзия породи не една и две теории за изчезващата усмивка на “Мона Лиза”.

Експерти смятат, че обяснението за това явление е съвсем просто: изобразената на картината жена не се усмихва, но ако погледът на зрителя се “премрежи” или се гледа с помощта на периферното зрение, то сянката от лицето създава ефект на имагинерно повдигане на устните.

Това, че жената е абсолютно сериозна, доказват и рентгеновите лъчи, които позволили да се видят контурите на картината, сега скрити под слоевете боя. На тях жената на флорентинския търговец под нито един ъгъл не изглеждала радостна.

Къде е седяла?

Мона Лиза факти

От колоните (първоначално е имало нарисувани две колони от двете страни на фигурата) и пейзажа зад жената на картината може да заключим, че тя е седяла на балкон или тераса. Днес учените са на мнение, че виждащите се изображения на гора, мост, река и път са типични за региона Монтефелтро в Италия.

Този факт за пореден път подвига въпроса за самоличността на позиращата дама. Според един от архивистите на Ватикана на картината е изобразена Пацифика Брандани, омъжена дама и любовница на Джулиано Медичи. В момента, когато се предполага, че е рисувано произведението, Медичи е бил в изгнание и живеел в този регион. Но независимо кой район е отразен на пейзажа е ясно, че Леонардо Да Винчи е рисувал своята творба в студиото си в Милано.

Скрити ли са в пейзажа някакви символи?

Мона Лиа шифър

Американският художник Рон пикирило смята, че е открил в картината на Да Винчи скрит в продължение на 500 години ребус. Според него, Да Винчи е скрил изображенията на главите на три животни – лъв, маймуна и бивол. Те са ясно видими, ако се обърне картината настрани. Той също така твърди, че под лявата ръка на жената се вижда нешом което наподобява опашка на крокодил или змия.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account