facebook

Тайните на някои класически картини

Дайте да разгледаме детайлно някои от класическите картини и да открием какви тайни крият те всъщност. Интересно е, че някои от тези произведения направо плашат:

Кит в картината “Плажна сцена” на Хендрик ван Антонисен

картината Плажна сцена на Хендрик ван Антонисен

Когато картината на холандския художник от 17 век попаднала в музей, реставраторите забелязали нещо необичайно. Какво правят без видима причина толкова много хора на плажа в този студен, облачен ден?  Освен това, правело впечатление, че една малка част от платното била по-избледняла. Когато служителите отстранили горния слой боя, истината излезнала наяве – първоначално върху картината имало нарисуван труп на умрял кит, който по-късно обаче бил заличен.

Учените смятат, че по желание на притежателя на живописта китът бил заличен с естетически цели. Не много хора биха искали да гледат у дома си картина, върху която има нарисувано умряло животно.

 

Скрита фигура в картината на Пикасо “Старият китарист”

Пикасо Старият китарист

В живота на Пикасо имал много тежък период, когато художникът нямал пари дори да си купува нови платна, затова му се налагало да рисува нови картини върху старите и многократно да ги пребоядисва. Така било и в случая със “Старият китарист”

При много внимателен преглед на творбата може да видите очертанията на друг човек. Рентген показал, че по-рано това било картина, която изобразявала жена с дете в селска местност.

Пикасо тайни

 

Мъртво дете или кошница с картофи?

Жан Франсоа Миле картина

Виждате картината от 1859 г. на френския художник ЖанФрансоа Миле, озаглавена “L’Angelus”. На нея са изобразени двама селяни, които стоят насред полето и скръбно гледат кошница с картофи. Но когато картината била изследвана с рентген, се видяло, че по-рано върху нея бил нарисуван ковчег с дете.

Анализът с рентген не бил случаен. За него настоял лично Салвадор Дали, твърдейки че произведението изобразява погребална сцена. В края на краищата от Лувъра, макар и неохотно, изследвали картината и предчувствието на Дали се оправдало.

 

Картината “Подготовка на булката” не е това, което изглежда

Гюстав Курбе

“Подготовка на булката” всъщност е една недовършена творба. Картината се явява част от поредица, изобразяваща традициите на френския селски живот от Гюстав Курбе. Нарисувана е в средата на 1800 г. и е придобита от музея през 1929 г.

През 1960 г. картината е изследвана с рентегенови лъчи и това, което открили, хвърлило учените в шок. Първоначално изобразявала сцена на погребение, а жената в центъра била мъртва.

 

Бог и Дявол в “Старият рибар”

картината Старият рибар

“Старият рибар” е картина от 1902 г. на унгареца Тивадар Костка Чонтвари, в която на пръв поглед няма нищо необичайно. Но реално в нея има скрит смисъл, който така и не бил разкрит до смъртта на художника. Шифърът бил разкодиран, когато неизвестен човек се сетил да постави огледало срещу средата на картината. И ето как посланието на унгареца лъснало: във всеки един човек може да присъства както Бог, така и Дявола.

 

“Нощна стража” или дневна?

Рембранд Нощна стража

Една от най-известните картини на Рембранд е “Нощна стража” или „Ротата на капитан Банинг Кок“. Тя е нарисувана през 1642 г., но дълги години престоява почерняла в мазе, затова е открита за изкуството едва през 19 век. Бива кръстена “Нощна стража”, защото фигурите били на тъмен фон и именно с това си име остава по-известна в съкровищницата на изобразителното изкуство.

Едва след реставрация през 1947 г. става ясно, че в мазето произведението било покрито със слой сажди, които променили неговите цветове. След изчистването на оригиналната живопис се разбрало, че сцената, изобразена от Рембранд, се разиграва през деня. Позицията на сянката в лявата ръка на капитан Кок, че времето на действието в картината е не повече от 14 часа.

Още по темата: 8 картини, в които са скрити тайнствени символи

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account