facebook

Тайните от кухнята, които сервитьорите не ни казват

Максим Кухня

Готвите след работа да вечеряте в любимия си ресторант? Момент само! Имаме няколко важни факта, които споделиха с нас служителите в заведенията. Те могат да бъдат полезни за вас. 

Не питайте сервитьора вкусно ли е това или онова ястие, Естествено, че е вкусно! А вие какъв отговор очаквахте?

Съвсем друго е, ако сервитьорът сам ви препоръча нещо. В 9 от 10 случая това означава бонус от доставчика към персонала за реализацията на неговата продукция – например, месото за стека.

Зеленчуците от салатата едва ли са ги набрали току-що от градината. По-вероятно да са постояли в хладилника в готов вид за няколко денонощия и най-накрая да са ви дочакали. Сухите колбаси и месо обикновено също отиват за салатите.

“Ястието на деня”, препоръчано от сервитьора, съдържа някой продукт, чийто срок на съхранение е практически изчерпан и трябва да се избавят от него спешно.

Алкохолните коктейли отлично маскират недолятия алкохол. Скъпите ликьори в тях с лекота се заместват от по-евтините, изветрялата бира се разбърква с миксер, остатъците от различни бутилки с еднаква напитка се сливат в една чаша. И, разбира се, е по-добре да си поискате леда отделно, а не с него да ви напълнят цялата чаша.

Картофът си е просто картоф, затова дори келнерът да ви говори за слънчевите поля на Нова Зеландия, върху които е раснал кореноплодният зеленчук, това не оправдава завишената му цена. Често може да чуете приказки за продукти с “домашна манифактура” – не вярвайте.

Не се доверявайте прекалено на калориите в ястията, ако са посочени в менюто. Готвачите често ги пресмятат лениво, затова са посочили приблизителната калорийност на продуктите.

Бъдете приветливи към сервитьорите – в техни ръце е съдбата на стомаха ви. Работата в сферата на общественото хранене е стрес, затова персоналът се отзовава на човечност с особена симпатия. Не бързайте да се оплаквате и обиждате – ако планирате да посещавате това място и занапред, се постарайте да направите добро впечатление и тогава поръчката ви повече няма да закъснява.

Японската, китайската, арменската, италианската и всяка друга кухня изобщо не предполага, че нейните ястия трябва да се готвят от готвачи от съответната националност. Работата е в навика, не в националността.

Оставяйте бакшиш в размер от 10% от сметката. Ако сметката е внушителна, може повече, ако е незначителна, може и 5 %. Но да не се оставя бакшиш е лоша постъпка. В някои ресторанти сервитьорите делят бакшишите и с другия персонал, така че, повярвайте, рестото е нещо важно.

Ако не искате да ви подслушват и да разпространяват важна информация, не говорете пред сервитьорите. Без значение колко е обучен, това е човек – не е глухоням. И не е длъжен да пази вашите тайни.

Има сервитьори, които си дръпват храна от чинията. Неприятно е да си го помислим, но е така. Яде им се, не могат да издържат и се лакомят за ваша сметка.

И последен съвет: ако си нямате “свое” заведение, където да знаят и харесват, то за предпочитане е да посещавате нови току-що отворени места, които с всички сили се сражават за клиенти. Там наистина ще се постараят да ви предложат най-доброто обслужване. А те отварят и затварят много често – такъв е бизнесът.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account