facebook

Тайният живот на масоните

масонски символ

Масоните – едно от най-древните тайни братства, което продължава да е обвито в тайни и мистерии. В продължение на векове техните тайни и традиции били се предават от поколение на поколение без да излизат от рамките на организацията. Затова фактите по-долу са твърде условни, но все пак достатъчно интересни, за да се поинтересува човек какво се случва зад гърба му…

Масоните са длъжни да дават лъжливи свидетелски показания, когато е обвинен друг масон. Те признават, че това е престъпление, но за тях далеч по-голям грях е да не защитят свой човек.

Сред масоните съществува тайно ръкостискане, въпреки че някои членове на обществото отричат това. Според слуховете, има дори определени фрази, които масон може да произнесе, когато е в голяма опасност, и други масони ще му се притекат на помощ. Основателят на мормонството Джоузеф Смит изрекъл такава фраза в последните си мигове преди да бъде убит от тълпа разгневени хора.

Масоните, естествено, разполагат и с тайни пароли. Това е сред най-известните факти за членовете на тайното общество, като е ясно, че те имат различни пароли за различни поводи и причини. Най-известната дума е “мор-бон-зи”, която се използва само при посвещения и специални случаи. Тайният код, който масоните използват почти ежедневно, е “ту-бал-кайн”.

масонско посвещаване

Масонско посвещаване, Париж, 1745 година. en.wikipedia.org

Масоните вярват, че изтокът символизира прераждането. Те възпяват изгряването на слънцето, следейки движението му по небето. Затова и масонските ложи се строят от изток на запад в опит да се контролира слънчевата енергия.

Атеистите не могат да станат масони. Основно изискване към потенциалните членове на братството е да вярват в по-висша сила. Не е важно в каква висша сила се вярва, но трябва да се вярва. От друга страна, за традиционно низвергнати групи като гейовете няма проблем да членуват стига да спазват основните морални ценности. В братството все още не се приемат жени, но вътрешни масонски групи се опитват да променят този факт.

Основна цел на масоните е да контролират финансовите и политическите институции в различни страни. Около 500 000 масони съставляват непропорционално голяма група от служители в банковия сектор и политическите среди. Дори болници и университети често са контролирани от хора на братството.

Всевиждащото око

Ако се вгледате в един долар ще видите Всевиждащото Око над пресечена пирамида. Това е масонски символ, под който на латински е  написано “Нов световен ред”. Мнозина отричат, че присъствието на този символ на банкнотата е дело на масони, но като се има предвид, че в комисията за създаване на долара е присъствал Бенджамин Франклин, виден член на братството в САЩ, то нещата добиват съвсем логичен вид.

Андреш Брайвийк, който уби 77 души в Норвегия, е бил член на масонската ложа “Свети Олав” в Осло. И макар че бил бързо изключен от Ложата, въпросът с членството му там остава отворен.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account