facebook

Тайният смисъл на великите произведения на изкуството

Откакто Дан Браун написа “Шифърът на Леонардо”, интернет се наводни с хора опитващи се да се открият “тайните” на великото изкуство. От извънземни в картините от ерата на Ренесанса до безчислени заговори, свързани с Мона Лиза. Сега ще се опитаме да открием тайния смисъл в едни от най-великите картини:

“Сатир оплаква нимфа” всъщност показва жестоко убийство

сатир оплаква нимфа

Картината е нарисувана от Пиеро ди Козимо през 1495 г. и на нея е изобразена сцена от “Метаморфози” на Овидий. В тази история Прокрида била случайно убита в гората от мъжа си, ловеца Цефал, който по погрешка взел жена си за див звяр и я пронизал с копието си.

Това е типичен избор на сцена за художник от епохата на Ренесанса, но има един проблем. Внимателното изучаване показва, че изобразената на картината Прокрида не е могла да бъде убита случайно.

По думите на британския професор Майкъл Баум всички признаци говорят, че на платното е изобразено верско убийство. Прокрида има жестоки рани на ръката, сякаш се опитала да отрази атаки с нож. Има и рана на шията.

Вместо изобразена сцена от романа, картината на Козимо ни показва последствията от яростна атака  нож. Вероятно това не е било направено преднамерено. Професор Баум подозира, че Козимо помолил местната морга да му дадат труп, за да изрисува жертва на убийство.

Диего Ривера нарисувал, че Дж. Д. Рокфелер има сифилис 

картината човек на кръстопът

Произведението на Диего Ривера “Човек на кръстопът” е едно от знаменитите творения в мексиканската живопис. Първоначално фреската била нарисувана по поръчка на Рокфелер център, но по-късно била реконструирана в Мексико, след като Нелсън Рокфелер я унищожил.

На богаташа не му харесала, че върху стенописа е изобразен Ленин. Възстановяването на фреската станало същински монументален акт на отмъщение. Фреската твърди, че бащата на Нелсън Рокфелер имал сифилис.

Едни от ключовите елементи на картината (от 1933 г.) били епизодите от последните научни открития. Галактики, взривяващи се звезди, множество бактерии, плаващи над главите на мъжете и жените…

След като Нелсън Рокфелер унищожил оригиналната версия, Ривера нарисувал баща му Дж. Д. Рокфелер-младши в обкръжение на бактерии – причинители на сифилис.

Това не е всичко. Въпреки че Дж. Д. Рокфелер-младши през целия си живот бил трезвеник, Ривера го изобразил с мартини в ръка и с жени, приличащи на проститутки. За да усили ефекта, поместил Ленин на преден план.

La Primavera изразява любов към градинарството 

Ботичели примавера

Това е едно от най-известните произведения на Ботичели в галерията Уфици във Флоренция. La Primavera е  и една от най-загадъчните картини на Ботичели. Заради това, че на нея е изобразена група жени, които ходят по небето, като по поляна, експерти твърдят, че картината има алегоричен смисъл.

Но има една теория, която се откроява от всички останали и според която картината е посветена на градинарството.

Тази версия изглежда правдоподобно заради умопомрачителната задълбоченост, с която авторът е нарисувал всяко растение. По официални оценки на картината са изобразени 500 щателно нарисувани различни растения от почти 200 различни вида.

Някои предполагат, че това били всички растения, които растяли през 15-ти век във Флоренция и цъфтели от март до май. Други смятат, че тези растения Ботичели си ги е измислил сам, специално за картината.

“Урок по музика” е изпълнен със сексуалност 

урок по музика

Създадената от Йоханес Вермер през 1660-та година “Урок по музика” се счита за една от големите картини, изобразяваща холандския живот през 17-ти век. Младата девойка се учи да свири на клавесина на красив репетитор.

Това е фотореалистично изображение на типичен ден за висшето общество по времето на Вермер. В крайна сметка това е стандартното обяснение. Някои считат, че картината е пронизана от секс и скрита страст.

Според тази теория, картината е изпълнена с малки ключове към разкриването на сексуално напрежение между девойката и нейния учител. Не е изненадващо, че образът на момичето е свързан с девствеността, но огледалото над клавесина показва, че девойката всъщност по време на свиренето гледа към учителя.

Каната за вино е афродизиак, а в същото време инструментът на пода се интерпретира като огромен фалически символ. Ако се разглежда картината от тази гледна точка, то е възможно да предположим, че зрителят е воайор.

И не става дума само за тази картина. Някои изкуствоведи твърдят, че присъствието на музика в картините на Вермер винаги символизира сексуалност, което прави творчеството му много странно.

“Алегория с Венера и Амур” предупреждава за сифилис

Алегория с Венера и Амур

Картината, която показва Венера и Амур, готвещи да се правят секс на фона на плешив мъж, винаги тревожи въображението. Дори по стандартите на своето време картината на Аньоло Бронзино “Алегория с Венера и Амур” била мрачна.

Въпреки възторжените отзиви за произведението като за еротична картина с “особена красота”, има мнго доказателства, че това е реално предупреждение за сифилис. За това свидетелства крещящата фигура в лявата част на картината.

Макар в класическото описание на картината да е казано, че това е метафора за ревност или отчаяние, внимателното изучаване показва, че това всъщност е нещо много страшно. Пръстите на фигурата са подути като при болните със сифилис, върху тях няма нокти, а косите имат признаци на сифилистична алопеция. Беззъбите венци предполагат отравяне с живак, чрез който се опитвали да лекуват сифилиса в Италия в епохата на Ренесанса.

На един от персонажите в крака му се е забил бодил от роза, но не го забелязва. Тази липса на усещане е непосредствен резултат от  сифилитична миелопатия. С други думи, на картината са изобразени страдания, които в бъдеще очакват тези, които се отдадат на страстта.

El Autobus разказва за зловеща катастрофа 

Фрида Кало Автобусът

Картина на мексиканската художничка Фрида Кало El Autobus, нарисувана от 1929 година, показва живота на мексиканската общност. Домакиня, работник, майка-индианка и богат бизнесмен-гринго, независимо от социалните различия, чакат автобуса, което, вероятно, е самата Фрида. Всички персонажи в тази картина не знаят, че ги очаква ужасна катастрофа.

През 1925 г. Кало се качила на автобус, който се блъснал в трамвай. Сблъсъкът бил толкова силен, че метален прът пробожда тялото на Кало и ú нанася редица травми.

По-късните ú често се отнасят до този инцидент, като се смята, че оцеляването ú е чудо. El Autobus също не е изключение. Има предположение, че работникът на картината е човекът, който е спасил живота на Кало, изваждайки счупения прът от нейното тяло.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account