facebook

Талисманите на световните първенства по футбол

Талисман на Световното първенство 2014 в Бразилия е броненосецът Фулеко. Той е в цветовете на бразилските екипи (синьо, зелено и жълто), а на фланелката му пише “Бразилия 2014”. Името му е комбинация от думите Fu (Futebol, футбол) и LECO (Ecologia, екология). Тези думи не са избрани случайно, защото симпатичното животинче е посланик на един голям природен проблем: броненосците в Централна и Южна Америка са изчезващ вид, защото горите, които обитават, са подложени на масова сеч. Предлагаме на вашето внимание историята на талисманите и на предишните световни първенства:

Англия (1966) – Уили

талисмана лъвът Уили

Лъвът, типичен символ на Великобритания, бе облечено в цветовете на британския флаг с думите “WORLD CUP”. Уили явно носи късмет на англичаните, защото през този шампионат те печелят единствената си световна титла.

Мексико (1970) – Хуанито

Мексико 1970 талисман

Малчуганът Хуанито бе барнат с екипировката на Мексико и сомбреро на главата, върху което пишеше “Mexico 70”. Ние спокойно може да го наричаме Ванчо, защото името Хуанито е умалително на Хуан (Иван).

ФРГ (1974) – Тип и Тап

Тип и Тап

Талисмани на световното първенство в Западна Германия са двете момчета Тип и Тап. На фланелката на едното пише “WM” (Weltmeisterschaft – Световно първенство), а на другото – ’74. Това е и единственият засега талисман в двоен вид, а усмихнатите Тип и Тап са на кадем на домакините, защото именно те грабват световната купа. Според някои неслучайно талисмани на този Мондиал са двама като символ на бъдещото обединение на двете Германии. Тази теория обаче не е потвърдена.

Аржентина (1978) – Гаучито

футболни талисмани

Кой да е талисман на Мондиала, домакинстван от Аржентина, ако не момчето Гаучито? Неговата шапка (с думи Argentina’78), шалче и камшик са типични за гаучосите – жители на пампасите, аналог на каубоите.

Испания (1982) – Наранхито

Наранхито

Време беше и за един вкусен талисман, че от тия момчетии ни писна. Испанците показват фантазия и избират за талисман портокала Наранхито. Името му идва от исп. naranja – оранжев.

Мексико (1986) – Пике

талисмани на световни първенства

През 86-та мексиканците отново трябва да мъдрят талисман на Световното и този път се спират на лютата чушка Пике – барната със задължителното сомбреро и колоритни мустаци. Името му произлиза от Picante – обобщено название на местните подправки. Определено това е един от най-оригиналните талисмани досега. Дали, живот и здраве, един ден при третия си опит ацтеките няма отново да се надскочат?

Италия (1990) – Чао

емблеми на световни първенства

Италианците ни предлагат стилизирано човече, боядисано в цветовете на италианското знаме. Не е кой знае какво, но бива. За името на талисмана Чао е избрана най-популярната дума в Италия. Ако някой път изберат България за домакин на световното и последваме примера на италианците, може би нашият талисман ще се казва “Майка ти”.

САЩ (1994) – Страйкър

талисман на световното в САЩ

Стигаме и до любимото ни първенство в Америка, където показахме, че отпушим ли се веднъж, нямаме спирка. Талисман на първентството през 1994 г. е кучето “Страйкър” (нападател), измислено от компанията “Дисни”. Какво нещо е съдбата, защото голмайстор тогава става именно нападател по прякор Кучето.

Франция (1998) – Футикс

Футикс

В случая домакините от Франция подхождат тривиално и за емблема си избират петела Футикс. Името му е съставено от думите “футбол”  и окончанието “икс” в чест на анимационния галски герой Астерикс. Галският петел донася късмет на Франция, която за първи път става шампион.

Япония и Южна Корея (2002) – Ато, Каз и Ник

Ато Каз и Ник

Световното първенство през 2002 г. в Япония и Южна Корея е първото проведено извън Европа и Америка и първото на което домакини са две държави. Все прецеденти, задължаващи да се измислят уникални талисмани. И азиатците донякъде го правят: символи на турнира стават Ато, Каз и Ник – същества в оранжево, розово и синьо, които са създадени с помощта на компютърна технология. Това не е случайно – по този начин японците и корейците искат да покажат високотехнологичното си превъзходство.

Германия (2006) – Голео VI

Голео

Мондиала през 2006 г. едва ли ще бъде запомнен с добро от домакина Германия. Едно на ръка, че немците дори не стигат финал, а за капак за талисман е избран лъва Голео VI, който, меко казано, не е приет добре от феновете.  Причините са няколко: първо, немските запалянковци така и не разбират защо лъвът няма долни гащи (б.р. – това верно е озадачаващо). Второ, лъвът не е сред националните символи на Германия. И трето, името Голео идва от думите “гол” и “лео” – думи, които не са с немски корен. Съвсем логично, компанията, която произвежда артикулите с Голео, обявява фалит заради ниските си продажби. И ето как един грозен лъв без “гаще” може да ти разкатае целия бизнес.

ЮАР (2010) – Закуми

Закуми

2010 – годината, в която за първи път африканска държава приема турнира. Талисман на Мондиала е леопардът Закуми, а името му произлиза от ЗА (стара абревиатура на Южна Африка) и “куми”, което означава числото 10 на няколко африкански езика.

Бразилия (2014) – Фулеко

Фулеко

 

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account