facebook

Тарантела – танцувай, за да живееш

тарантела

Италиански жени танцуват тарантела, 1846. Източник: wikipedia.org

А знаете ли, че южноиталианският танц тарантела е пряко свързан с паяка тарантула?

Започнала през XV век в италианския град Таранто, провинция Апулия, тарантелата се считала за най-доброто и дори единствено средство за лечение на “тарантизма” – безумно, истерично състояние, което предполагали, че се дължи на отровното ухапване на тарантулата.

Във връзка с това през XVI-XVII век из Италия дори странствали специални оркестри, под чиято музика танцували заболелите от тарантизъм. Музиката обикновено се импровизирала, но в нейната основа стоял някакъв мотив или ритмична фигура, чието многократно повторение оказвало хипнотично въздействие върху танцуващите. Болните от тарантизъм, изпадайки в транс, можели да танцуват дълго под звуците тарантелата, докато, благодарение на бързите им, ритмични движения, отровата не излизала от тях.

С времето тарантелата се превърнала в традиционен танц (за двойки или индивидуално), като запазила своя стихиен характер.  Тарантела може да се намери в произведенията на Менделсон, Шопен, Лист, Джордж Росини, както и при руските композитори Чайковски и Рахманинов.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account