facebook

“Това е добре!” – притча за оптимизма

африканци племе

Един африкански крал имал близък приятел, с когото израснали заедно. Приятелят, наблюдавайки всяка ситуация, която се случвала в живота на краля, било тя положителна или отрицателна, имал навика да казва: “Това е добре!”

Един ден кралят отишъл на лов. Неговият другар трябвало да подготви и да зареди оръжието му. Явно обаче някъде сбъркал, докато приготвял единот пистолетите. Когато кралят взел оръжието в ръката си и стрелял с него, изстрелът му откъснал палеца. Изследвайки ситуацията, приятелят както обикновено казал: “Това е добре!”, на което кралят отвърнал: “Не, това не е добре”. И заповядал да хвърлят приятеля му в затвора.

След около година кралят отишъл на нов лов в район, където, според него, бил в пълна безопасност. Но канибали го пленили и откарали в тяхното село заедно с другите. Вързали му ръцете, натрупали купчина дърва и го завързали за един стълб.

Когато се проближили да запалят огъня, канибалите забелязали, че кралят няма един палец на ръката си. А според техните суеверия не можели да ядат човек, който има някакъв недостатък по тялото си. Развързали краля и го пуснали.

Връщайки се у дома, той си спомнил случая, когато загубил палеца си и почувствал угризения за това, как се отнесъл към приятеля си. Веднага отишъл в затвора, за да говори с него.

– Ти беше прав – казал кралят – добре е, че останах без палец.

И той разказал всичко, което се случило с него.

– Много съжалявам, че те вкарах в затвора, това беше лошо от моя страна.

– Не – отвърнал неговият приятел – това е добре!

– Какво говориш? Нима е добре, че вкарах моя приятел за една година в затвора?

– Ако не бях в затвора, щях да бъда там заедно с теб.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account