facebook

Учител дал незабравим урок на своите студенти

Учител искал да запознае студентите с това какво значи привилегията и промяната в социалния статус. Затова той им раздал по лист хартия и ги помолил да го смачкат.

смачкан лист хартия

След това поставил пред студентите кошче за боклук.

кошче за боклук

Той обяснил: “Правилата са много прости. Представете си, че вие сте население на страна. И всеки от вас има шанс да стане по-богат и да достигне ново социално ниво”.

студенти урок

“Всичко, което трябва да направите, е да хвърлите в кошчето за боклук смачкания лист без да ставате от своето място”.

топка в кошче за боклук

От задните редове започнали да се чуват възмутителни възгласи: “Това не е честно!” Студентите разбрали, че седящите на предните места имат по-голям шанс да уцелят целта.

студенти аула

Младежите започнали да мятат топките хартия и както се очаквало повечето (но не всички) от първите редове уцелили в коша. И едва няколко от задните редици се справили успешно със задачата.

учител урок

Тогава преподавателят обобщил: “Колкото сте по -близо до кошчето, толкова повече шансове ще имате да го уцелите. Ето какво означава да сте с привилегия. Но забелязахте ли, че за несправедливостта говореха само тези, които бяха на задните чинове?”

мятане в кошче

От друга страна, студентите, които били отпред, дори не забелязали, че са привилегировани. Всичко, което виждали, са няколкото метра, които ги деляли от целта. “Вашата задача като студенти, които получават образованието си, е да осъзнаете, че имате привилегия под формата на “образование” и да го използвате, за да постигнете целите си, но в същото време да не забравяте за тези, които са зад вас”.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account