facebook

Хитростите, с които ни подлъгват в супермаркета

количка-в-супермаркет

Със сигурност сте чували израза “хитър маркетингов ход”. Но какво означава той в отношенията ни със супермаркетите и големите вериги магазини, в които влизаме практически всеки ден? Супермаркетите отдавна се научили да разума на своите потребител. Как? Сега ще разберете…

Карат ни да асоциираме червения цвят с изгодна покупка

В съзнанието ни червеният цвят отдавна се свързва с намаление на цените. Въпреки това, трябва да бъдем внимателно – невинаги цветните покупки означават изгодна покупка: цената може да бъде намалена със съвсем малко или дори да не е променяна. Но все пак потребителят обича да купува цени с такива етикети, заради вече съществуващите асоциации.

Правят пазарските колички по-големи

Пазарските колички са били измислени през 1938 г. За последните 40 години площта на обичайната количка се е увеличила двойно. И почти винаги е по-голяма от “потребителската кошница” на средностатистическо семейство.

Ако вземете полупразна количка, то на подсъзнателно ниво у вас възниква желание да я напълните. Така купувате повече храна, отколкото ви е нужна.

Плодовете и зеленчуците са на входа на магазина

Изследователи са анализирали силата на волята на потребителите. Оказало се, че е достатъчно да се даде възможност на човек да направи нещо, което по негово мнение е “добро”, за да може след това той активно да започне да излиза извън собствените рамки.

Точно затова в супермаркетите слагат полезните плодове и зеленчуци точно на вгода: колкото повече пари клиентите похарчат за полезни продукти, толкова повече после ще си купи нездравословни продукти като бира и чипс.

Къде е млякото? В дъното

Специалистите по продажба използват редица трикове, за да ни накарат да купуваме повече и повече. След години изследвания те са изработили редица капани, за които дори не сме се сещали. За да илюстрираме нагледно, дайте да помислим защо млякото, който е сред най-търсените продукти, винаги се намира в края на супермаркета? И не е заради това, че там са хладилниците, а заради това, че докато стигнете до млякото ще минете покрай редица други продукти…

Мокрите плодове и зеленчуци

В повечет супермаркети плодовете и зеленчуците се измиват поотделно и излъскват до блясък. Освен това, се поръсват с вода, независимо, че така ще изгният по-бързо. Защо? Защото хората обичат всичко свежо, а в мозъка това е свързано с блестяща, влажна повърхност. Освен това, в магазините се използват определени вещества за поддържане на апетитния вид и цвят на плодовете и зеленчуците.

Игра с цветовете

След като влезете в супера, чувствата ви са усладени от миризмата на цветята и цветните плодове в овощния отдел. Това автоматично провокива отделянето на хормона на удоволствието “допамин” и вие се намирате в приятно предвкусване на шопинга. Оттук до покупките ви дели не крачка, а половин крачка. Съвет: наслаждавайте се, но мислете за това, което трябва да купите по списък, не се отплесвайте.

Игрите на глада

В много магазини сладкасрките изделия са на входа. Миризмата на прясно изпечени сладки активизрат слюнковите жлези и вие искате да си купите от тези вкуснотии. А и някои магазини инсталират малки рафтове, предлагайки на клиентите да дегустират един или друг продукт. Винаги има много хора, които се чувстват длъжни да си купят стоката или са гладни. Помнете, че не сте длъжни и избягвайте да пазарувате гладни.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account