facebook

Храната на бъдещето

храна на бъдещетоВ приетата от ООН през 1948 година Всеобща декларация за правата на човека се съдържа статия, съгласно която всеки има право на достойно хранене. Независимо от това, около 30% от населението на Земята страда от недостиг на храна. Мащабен недостиг на продоволствия хората ще изпитат през 2050 година. Според прогнозите на учените тогава населението на земята ще е 9,6 милиарда души и няма да може да се изхранва. Затова сега учените от цял свят се трудят в създаването на храната на бъдещето. Храна на прах, ястия от медузи, вода от фекалии са само част от вариантите:

Хранителен пластир

Трансдермалният пластир не е нова дума в медицината. Днес често се използва за отказване от пушене. Учените от Министерството на отбраната разработва хранителен пластир, който е способен да достави на тялото необходимите микроелементи и витамини.

По замисъла на създателите, биологично активните вещества трябва да се абсорбират през порите на кожата, а след това чрез кръвоносната система да се разнесат из организма. Вграденият в пластира чип може да чете информация за ситост на човека и при необходимост да доставя на организма “добавка”.

На първо време хранителният пластир ще е полезен в зона на бойни действия, за космонавтите и миньорите. По оценки на доктор Патрик Дан, ръководител на разработката, първте модели трансдермален пластир ще се появят през 2025 година.

Храна на прах

Слогънът на популярната през 90-те разтворима напитка Invite “Просто добави вода!” е провокирало въображението на американския програмист Роб Рейнхарт. През 2013 година той представил коктейла на прах Soylent, способен, според думите на създателя си, напълно да замени традиционната храна.

Всичко, което трябва да направите преди употреба е просто да добавите вода. В състава на коктейла ще има необходимото количество витамини, аминокиселини, въглехидрати, мазнини и протеини. Самият Рейнхарт си направил експеримент и в продължение на месеци се хранел само с праховия Soylent.

За това време той изгубил няколко излини килограми, чувствал се здрав и енергичен, но най-важното – не се разсейвал с мисли за храна.

След Soylent на пазара се появили други аналози на храната от прах. Един от тях е органичният коктейл Ambronite, подходящ дори за вегетарианци. Създателтие му се фокусирали върху натуралността на продукта, а в състава му включили органични ябълки, горски плодове и счукани орехи.

Една порция смес Soylent струва $2,5, а след приема чувството на глад не се усеща в продължение на 5-6 часа.

Фекална вода

Дефицитът на питейна вода е един от глобалните проблеми на XXI век. Свой вариант за решението на проблема предложил самият Бил Гейтс. Милиоардеът инвестирал средства в проекта Omni Processor, занимаващ се с преработката на фекалии в питейна вода.

Неговата пилотна версия била пусната през 2015 година в сенегалския Дакар. Механизмът, преработващ екскрементите във вода и електричество бил разработен от компанията Janicki Bioenergy. Дакар с население от 3,4 млн души не бил избран случайно – една трета от местното населения няма достъп до канализация.

Самият Гейтс не се поколебал да пие вода, получена от човешки продукти. В своя блог богаташът написал: “Видях как фекалиите от конвейер попаднаха в голям резервоар, където преминаха процес на пречистване: от тях се изпаряваше вода, която беше преработена. След няколко минути можех да оценя крайния резултат: чаша чиста вкусна вода”.

Яйца от растителен произход

Покрай водата от ефкалия, фондът на Бил и Мелиса Гейтс инвестирал и в разработката на яйца от растителен произход.Освен съпругата му, в проекта, който разбработвали биохимици от компанията Hampton Creek Foods, се включил и друг предпричемач – съоснователят на Paypal Питър Тил.

За получаването на вегански яйца, които сами по себе си представляват прах, били използвани 12 растения, сред тях грах и сорго. Полуфабрикатът бил наречен «Beyond Eggs» и бил пуснат в САЩ през 2013 година. Яйцата от растителен произход не съдържат антибиотици, холестерол и вредни микроорганизми.

храна за вдишване

Месо от епруветка

Още през 30-те години на миналия век Уинстън Чърчил заявил: “След 50 години няма абсурдно да отглеждаме цяло пиле, за да ядем само гърдите или крилата, а ще отглеждаме тези части поотделно в подходяща среда”. Бивият премиер на Великобритания сбъркал с няколко десетилетия.

Първото парче говеждо с тегло 140 грама, получени в лаборатория с помощта на стволови клетки, било представено през 2013 година. “Месото от епруветка” било синтезирано от съоснователя на Google Сергей Брин, който вложил в разработката на изкуственото месо $300 000.

Тогавашното говеждо било дегустирано от няколко доброволци, но не останали доволни от неговия вкус. През следващите няколко години сътрудниците на лабораторията подобрили качеството на месото и понижили неговата цена- през 2015 година себестойността на килограм от продукта стигнала $80.

“Месото от епруветка” може да се появи по рафтовете на магазините след 5-10 години”, смята Марк Пост. И все повече хора го предпочитат от етични съображения.

Храна, напечатана на 3D принтер

Къщи, протези, оръжие и много други. Технологията на 3D-печатането с всяка година разширява своите възможности. И няма нищо удивително в това, че учените опитали да отпечатат храна. Едно от първите подобни устройства представил американския инженер Анян Контрактор из компанията Systems & Materials Research Corporation.

Скоро на неговата разработка обърнали внимание и от NASA и отпуснали грант за по-нататъшни изследвания. Храната от принтер се създава от няколко хранителни кмпонента, които се съдържат в специални контейнери. срокът им на годност е не по-малко от 30 дни, което решава проблема с малотрайната храна.

Медузите

Популацията на медузи е достигнала критична точка според данните на доклад на ООН. Медузите представляват заплаха за съдовете, запушват пречиствателните станции и ядат своите конкуренти в хранителната верига.

В азиатските страни медузите отдавна са деликатес и са наричани “кристално месо”. Специалистите на ООН съветват и други страни да се поучат от азиатския опит: “Ако не може да се справите с тях, изяжте ги”. Това може да съкрати популацията на медузи и да обезпечи допълнителна храна за човечеството в бъдеще.

В яденето на медузи има и плюсове. Те съдържат полезен набор от витамини и минерали, източник са на протеини, а също така съдържат минимум калории.

Храна за вдишване

Вместо да дъвчем храната, биомедицинският инженер и професор от харвардския университет Дейвид Едуардс, предлага да вдишваме храната. През 2011 година той представил апарата Le Whaf — устройство, в което на масата се сервира годна за ядене мъгла.

Специалната течна субстанция с концентиран вкус на доматена супа или пък шоколадова торта се помещава в стъклен съд, където под въздействието на ултразвук се разбива на малки частици. Също така Le Whaf може да произведе и алкохол на пара.

За да се вдиша продукта и да се усети вкуса му в устата, Едуардс предвидил специална стъклена тръба. При създаването на съставки с различни вкусове на учения помагал известният френския шеф-готвач-експериментатор Тери Маркс, известен със своите лотарингски сладкиши и азотени целувки.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account