facebook

Хуморът по времето на Третия райх

Lustige Blätter е ежеседмично сатирично списание, издавано от 1852 до 1944 в Германия. В списанието така и нямало нито една, дори приятелска карикатура на някой от нацистите вождове. Ето какъв е бил хуморът в Германия по време на Третия райх:

чърчил Сталин

“Мисля, че трябва да се движим заедно, тъй като вие сте на наша страна” – казва Чърчил, залепен за Сталин, докато червената звезда пада от небосклона. Една от карикатурите на журнала, след като на 22 юни 1941 г. Германия напада СССР.

Сталин карикатура

“Резултатите от зимното настъпление. Той гризна стоманата”. Сталин, без зъби, след като немците са разгромени близо до Москва. Но пропагандата обръща загубата в победа.

Америка карикатура

“Информация от САЩ”. Когато чичо Сам говори, истината е с краката нагоре.

Чърчил карикатура

“Този коктейл, изглежда, не му допада”. Уинстън Чърчил току-що е подал на силно отслабналия британски лъв смес от кръв и сълзи (тежкият труд и потта са пропуснати). Намек за първата реч на Чърчил като премиер, в която той казва: Нямам да предложа нищо друго освен кръв, тежък труд, сълзи и пот.

политически карикатури

“Сингапур. Най-силната крепост в света. ” Списанието се радва на успеха на японците, когато на 15 февруари 1942 г. британски Сингапур става японски.

Чърчил нацисти

Чърчил се опитва да закрепи Англия с дъски с надпис “обещания”. Прави го с пирони от кутия, наречени “лъжи”.

Рузвелт карикатура

“Мечът на самурая. Той ще разкъса устата на всеки”. Реакцията на журнала, след като японците нападат Пърл Харбър. На 11 декември Германия и Италия обявяват война на САЩ и герой на карикатурата става Рузвелт.

Втора световна война карикатури

“Какво криеш там зад гърба си, Франклин?” – пита Южна Америка. “Нашите брачни халки”. Намек за това, че САЩ използва войната, за да подчини Южна Америка.

немско списание карикатури

“Октопод”. Пипалата на евреите докопват Англия, Русия, САЩ и по някаква причина Китай. Кой е виждал китайски евреи?

СССР карикатура

Заглавието на карикатурата: “Помпа за кръв”.

Сащ карикатура

“Техният начин да “освободят” Европа”. Краят на войната наближава и немската пропаганда рисува все по-мрачни портрети на враговете.

Вижте още: “Детските книжки в нацистка Германия”

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account