facebook

Хъмфри – котаракът на трима британски премиери

котаракът Хъмфри

Във Великобритания дори и котките могат да се уредят с добра обществена служба. В страната официално съществува званието “Главен мишелов”, което може да получи котката, живеееща в резиденцията на премиера на “Даунинг стрийт 10”. Един от най-известните мишелови в историята е котаракът Хъмфри. Той е служил при трима премиери – Маргарет Тачър, Джон Мейджър и Тони Блеър.

Хъмфри заел отговорната си длъжност след оставката на котарака Уилбърфорс, като бил открит от Маргарет Тачър бездомен да търси храна.

Но и в кариерата на черно-белия любимец имало трудни моменти: през 1994 г. журналисти го обвиняват в убийството на четири червеношийки, гнездящи на един от прозорците на премиерската резиденция.  Но в крайна сметка Хъмфри бил оправдан.

През 1995 г. известният мишелов пък внезапно изчезва. Пресата пише сълзливи статии за предполагаемата смърт на премиерския котарак. Но той е намерен край Медицинския колеж на кралската армия и е върнат у дома.

През 1997 г. новият стопанин на “Даунинг Стрийт 10” Тони Блеър “пенсионира” Хъмфри, защото съпругата му не понася котки. Умира през март 2006 г. на 18-годишна възраст.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account