facebook

Цицията Скрудж бил реално съществуващ човек

Ебанизър Скрудж

Коледа – време за чудеса и приказки. Сред историите, които четем на децата в святата нощ или които гледаме на екрана, има много фантастика, но има и такива, които са основани на реални събития.

Например знаете ли, че героят на Чарлз Дикенс от “Коледна песен” скъперникът Eбeнизър Cкрудж наистина е съществувал? В литературното произведение героят е стиснат банкер, който не може да проумее как хората могат да пропиляват толкова много от времето си, за да се подготвят за Коледа, а не работят, за да си докарат доволна печалба.

Докато в навечерието на Рождество Христово не му се явяват един след друг призраци, които му показват миналото, настоящето и бъдещето. Когато третият призрак го пренася в бъдещето, където Скрудж се вижда стар и сам, той решава да се промени и става най-щедрият човек в града не само на тази, но и на следващите Коледи.

Прототипът на Ебенизър Скрудж се казва Габриел де Грааф – холандски гробар от XIX в., който бил също толкова стиснат. Той не обичал празниците и бил толкова алчен за пари, че копаел гробове всеки ден от седмицата и на всеки празник! Въпреки това, за различка от литературния образ, де Грааф не се променя до смъртта си.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account