facebook

Чети и реви. Известни писатели обясняват любовта.

Казват, че всеки я е изпитвал, но никой не знае какво всъщност е. Литературата от векове изучава човешката душа и може би в нея е скрит ключът. Ето какви са опитите на писателите от последните 400 години да отговорят на въпроса какво е любовта.

Чарлз Буковски

Чарлз Буковски“Любовта е нещо като сутрешната мъгла, нещо като да се събудиш и слънцето да не е още изгряло. Остава още малко и ще изгрее. Любовта е мъгла, която се запалва с първия слънчев лъч”.

“Любовта се издържа, но само ако можеш да се справиш с психическото напрежение. Когато си влюбен, все едно се опитваш да носиш на гръб пълна кофа с лайна, докато прекосяваш пълноводна река от пикня.“

 

 

 

Луиз де Барниерес, “Мандолината на Капитан Корели”

Мандолината на Капитан Корели

“Когато си влюбен, това е временна лудост. Разлюлява те като земетресение и след това заглъхва. A когато заглъхне трябва да вземеш решение. Трябва да разбереш дали корените ви са се оплели така, че е немислимо да живеете един без друг. Защото това е любовта. Любовта не е бездиханност. Не е възбуда. Не е желание да се любите всяка секунда от деня. Не да лежиш буден по цяла нощ, представяйки си, че той целува всяка част от тялото ти. Не, не се изчервявай. Истината ти говоря. Това е само началото на любовта, което ни помата да сме сигурни в нея. Самата любов е това, което остава когато влюбването премине. Не звучи много вълнуващо, нали? Но е истина. Можеш ли да си представиш?!”

Едуард Форстър, “Стая с изглед”

Едуард Форстър“Може да се откажеш от любовта, да не я забелязваш, да я бъркаш с нещо, но не може да се избавиш от нея. От опит знам, че поетите са прави: любовта е вечна”.

 

 

 

 

 

 

Шекспир, „Сън в лятна нощ“

Шекспир Сън в лятна нощЛюбовта е сляпа – гледа не с очите, а с душата.”

 

 

 

 

 

 

 

Достоевски, “Братя Карамазови”

Фьодор Достоевски“Що е ад? Страдание, че вече не можеш да обичаш.”

 

 

 

 

 

 

 

Ричард Докинс в писмо до 10-годишната си дъщеря

Ричард Докинс“Когато някой те обича – там има множество доказателства. Когато ти си с този човек, ти постоянно виждаш и чуваш тези малки свидетелства за любовта, и те стават все повече и повече. Това съвсем не е нещо от типа на вътрешните усещания, които свещениците наричат “откровения”. Има множество външни прояви на любовта – особен поглед, нежен глас, загриженост и различни знаци на внимание. Ето това са истински доказателства.” –

 

 

Харуки МуракамиХаруки Мураками в „Кафка на плажа”: „Всеки, който се влюбва, търси липсващите парченца от себе си. Затова всеки, който е влюбен, се чувства тъжен, когато мисли за любимия си. Това е като да се върнеш в стая, в която имаш мили спомени и в която не си се връщал дълго време”

 

 

 

 

 

Сюзан Зонтаг“В човешките отношения няма тайни. Тайна има само в любовта”. – Сюзън Зонтаг.

 

 

 

 

 

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account