facebook

Човекът, който спаси 669 деца по време на Холокоста

Никълъс Уинтън

За Никълъс Уинтън може да се разказва с часове. Паметници на този забележителен филантроп могат да се видят в Англия и Прага. Приживе той бе удостоен с рицарско звание и стана член на Ордена на Британската империя, а през 2008 година дори бе номиниран за Нобелова награда за мир.

Истината за подвига на Никълъс била открита случайно, когато жена му намерила една стара тетрадка. Ако не беше тя, за доброто дело на британеца щяха да знаят единици.

Всичко започнало през 1938 година. Тогава точно преди Коледа младият Никълъс трябвало да отиде на почивка в Швейцария, но се озовава в Прага, за да помогне на своя приятел Мартин Блейк, който бил сътрудник на Британския комитет за бежанците от Чехословакия . Според Мюнхенското споразумение тогава Судетската област преминава в пределите на Германия.

Потоци от бежанци задръстили останалите части на Чехословакия. В това неспокойно време, предчувстващ бъдещето етническо прочистване, Уинтън отворил свой офис директно в хотела си и пристъпил към спасяването на еврейските деца.

Никълъс съумял да изведе от Чехословакия във Великобритания множество деца. Заради изискването на британските власти, младият Уинтън предварително трябвало да осигури на всяко от тях приемно семейство и депозит, внасян от собствения му джоб, в случай, че децата трябвало да се върнат обратно.

Няколко влага, организирани от този голям човек, спасяват от сигурна смърт 669 деца. А след това започнала и самата война. Минали години, но така и никой не научил за подвига на Никълъс. Едва 49 години по-късно съпругата му се натъкнала на негова стара тетрадка.

Внезапната покана от ток-шоу на тв канала BBC сварила Уинтън неподготвен. А когато по времето на програмата водещата разказала за неговия подвиг, мъжът изпаднал в ступор. Но това не било всичко.

Жената била поканила онези, които някога били спасени от Никълъс. Чрез предварително пратени из цялата страна писма, в залата се били събрали онези някогашни деца, получили нов живот благодарение на този велик мъж!

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account