facebook

Чорапите – едно велико изобретение

чорап

Снимка: pixabay.com/Humusak

Както и да го гледаме, чорапите са едно от най-великите изобретения на човечеството. Интересното е, че с началото на каменната епоха нашите предци носели кожена лента, която закривала глезените им.

Гърците в началото на 8-ми век преди Христа използвали животински косми, които си увивали около краката. Взимайки пример от гърците, римляните също започват да използват прототипи на чорапите. От този момент Европа била завладяна от чорапите.

През 10-ти век, само богатите хора можели да си позволят да купуват чорапи. Това се дължало на трудността на направата им. Такъв подаръксе ценял дори от кралете. Не е известно колко продължило това, но през 1589 Уилям Лий изобретил машина за плетене на чорапи.

Ако през 20-ти век чорапите се правели от памук и вълна, сега първенството се държи от найлона. Пткрити през 1937 г., синтетичните влакна са представени по време на панаира в Ню Йорк като “Nylon” (найлон).

Не е известно какво ще бъде бъдещето на чорапите, но днешните чорапи почти не се различиват от тези, правени преди 300 години.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account