facebook

Шарен свят, шарени имена

Батман Бин Супермен

Избирането на име на детето е отговорност, с която много родители се провалят с гръм и трясък. Поне това ни е показал животът. Сега ще разгледаме прелюбопитни факти за имената по света.

Най-разпространените женски имена у нас са Мария, Иванка и Елена. При мъжете водачи са Георги, Иван и Димитър.

Най-популярното женско име в света е Анна – носят го близо 100 милиона дами.

Най-популярното име в света е Мохамед. Видимо тук своята роля е изиграл пророка Мохамед.

През 1979 г. в Пенсилвания били регистрирани две необичайни имена: Пепси и Кола.

Жена от Дупница за малко да роди на стадиона, докато гледала мач на местния отбор. В чест на любимия си тим тя кръстила бебето си Марек. Призоваваме бременните футболни фенки от Самоков да внимават къде ходят покрай 9-я месец, защото не върви да наречеш сина си Рилски спортист.

Покрай манията пък да се кръщават много деца на герои от популярни тв сериали (Изаура, Инджи, Касандра и т.н.) с нетърпение чакаме деня, в който ще се появят тризнаците Бенджи, Закс и Звездния принц.

Преди известно време във Франция живяло семейство, лишено от обикновена фамилия. Вместо това, членовете на семейството “носили” фамилията 1792. А четирима от синовете били с имена на месеци. Така в документите им пишело: Януари 1792, Февруари 1792, Март 1792 и Април 1792.

В Швеция живеят повече от 300 000 души с фамилията Карлсон. За съжаление или за щастие тези хора не живеят на покрива.

Италианците фиксирали сред своите сънародници рекордна бройка на хора на име Марио и по фамилия Роси. Необяснимо защо всички момчета, родени в семейство Роси, са наричани именно Марио. Поне разбрахме, че супер Марио е твърде вероятно да е супер Марио Роси.

Испанците разбрали защо при тях всеки втори е Хосе и всяка втора е Мария. Всичко е много просто: давайки на своите деца библейски имена, испанските мама и татко се надяват да набавят за своите малчугани допълнителни бонуси от живота.

В САЩ около 2, 5 млн. души носят фамилията Смит. Тя е най-популярната там.

Над 90 милиона китайци отговарят на фамилията Ли, а за някои ли е не само фамилия, но и първо име. Благодарение на плодовитостта на китайските другари хората с фамилия Ли са повече от Ивановците и Смитовците взети заедно.

Най-дългото име в света се състои от 1748 букви. За да се прочете, трябват най-малко десет минути. То представлява поредица от слети имена на историческа места, имена на известни дипломати, теолози, учени и Бог знае още какво. Никой не се наема да прочете това име.

В телефонния указател на Ню Йорк имало 22 фамилии Хитлер преди Втората световна война и нито една след нея.

Семейство Джаксън от Чикаго е брандирало завинаги своите пет деца, кръщавайки ги: Менингит, Ларингит, Апендицит, Перитонит, Тонзилит. Последното, ако не знаете, е възпаление на сливиците. Както и да го гледаме, кощунствената идея на родителите може да допадне единствено на хора, които са си падали на главата като малки. Само можем да си представим как, ако например Апендицит вземе, че получи двойка по математика, майка му се кара: “Апендицит, за нищо не ставаш!”

И до днес много хора в Русия гордо носят името си Урюрвкос – то е вдъхновено от излитането на Юрий Гагарин в космоса и е съкращение на фразата «Ура, Юра в космосе!». Следвайки логиката на руснаците, у нас много хора от набор 1993 г. могат да си отдъхнат, че не се казват Госебъл – съкратено от “Господ е българин!”

Всички знаем  знаменития художник Пабло Пикаао. Но не всеки знае пълния му набор от фамилни имена: Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Криспиниано де ла Сантисима Тринидад Мартир Патрицио Руис и Пикасо. Току-виж, ако някой ги каже всичките наведнъж, случайно вземе, че извика Дявола… Все пак да не забравяме, че Пабло е испанец, а в Испания такава пищна колекция от имена не е необичайна.

Психолозите са установили, че за щастлив семеен живот е необходимо имената на младоженците да са съвместими помежду си. Оказва се, че ако мъжът или жената чувстват, че неим харесва да произнасят името на половинката, то за сближаване на отношенията те интуитивно измислят някакво галено обръщение: Слънчице, Котенце, Корнфлейксче и т.н. Тази безобидна мошенгия укрепва отношенията.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account