facebook

Шокиращи синдроми, за които дори не подозирате 2

Да видим и втората част на някои от най-странните и шокиращи психологически и физически синдроми, които човек може да развие:

Синдром на Мюнхаузен

Барон Мюнхаузен

Един вид хипохондрия, когато всичко те боли и от нищо не минава, но само така изглежда. Това е разстройство при което човек симулира или имитира физически симптоми, характерни за дадено заболяване. Целта на страдащия от този синдром е да получи съжаление, грижа и внимание от околните. Разликата между хипохондрията и “Мюнхаузен” е, че при първото пациентът е убеден, че е болен, а при психологическия синдром пациентът иска да е болен.

Стокхолмският синдром

Брус Уилис

От Холивуд знам, че Соткхолмският синдром е ситуация, в която заложникът започва да разбира мотивите на терориста и дори започва да му оказва различни форми на помощ. Това обаче не е психично разстройство или психологически парадокс, а по-скоро нормална рекация на психиката. Това, което Холивуд спестява е, че то спохожда само 8 % от заложниците.

Синдромът на Диоген

депресиран човек

Знаете го Диоген – мъдрецът, който живеел в бъчва и проявявал себе си като непоправим социопат и мизантроп. Синдромът е в чест на негово име но е и известен още като синдром на старческата мизерия. Характеризира се с пълна апатия, пренебрежително отношение към себе си, изолация, мръсотия в дома и липса на срам.

Синдром на Дориан Грей

Дориан Грей

От него страдат всички жертви на суетата, които хвърлят куп усилия, за да останат за по-дълго младолики. За целта се използват неоправдано много младежки атрибути, избират се дрехи в младежки стил и се злоупотребява с пластичната хирургия. Понякога това разстройство води до депресия и дори опити за самоубийство.

Синдром на Котар

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Или когато човек си въобразява, че някои части на тялото му не функционират – примерно, че са му изгнили  червата, няма сърце и т.н. Понякога депресивно-нихилистичните заблуди при страдащия са наистина големи: например вярва, че той е най-големият престъпник в света, че е заразил със сифилис и СПИН всички хора или че е отровил със зловонния си дъх целия свят. Драматично и с патос съобщава, че скоро той ще си плати за всичко и че цялата болка на земята ще е е нищо в сравнение с накзаанието, което лично ще изпита.

 Синдром на Турет

Синдром на Туре

Снимка: wikipedia.org

Болезнено непреодолимо желание да се крещят нецензурни думички. Всъщност, това е само един от симптомите при синдрома на Турет. Симптом, който се използва най-често във филмите. но като цяло се свързва с миналото. От безконтролното псуване в днешно време страдат много малко хора.

Синдром на котешкото мяукане

синдром на котешкото мяукане

Както показва името, при този синдром заради генетична аномалия и загуба на гени, намиращи се в късото рамо на пета хромозома, новородените бебета плачат със звуци, наподобяващи мяукане. Това се дължи на неправилно формиране на ларинкса. Характерни признаци на аномалията са и кръглото лице, нискоразположените ушни миди, малък ръст, тегло и недоразвити полови органи.

 

 Вижте още: Шокиращи синдроми, за които дори не подозирате

Коментари

1 Comment

Comments are closed.

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account