facebook

10 абсурдни закони

Хората по света трябва да се съобразяват с доста по-кофти неща от това да не пушат в закрити места. Вижте някои закони, които на пръв поглед са доста неадекватни.

Градът, в който е забранено да се умира

гробище

Снимка: pixabay.com/artbejo

Ако планирате да живеете вечно, преместете се да живеете в норвежкото градче Лонгйеарбйен, където умирането е забранено със закон. Причината за това е, че по необясними причини телата на покойниците не могат да се разложат и се запазват в идеално състояние. Това накарало местните власти да забранят погребенията от 70 години насам.

Балончетата – забранени

балонче дъвка

Изображение: pixabay.com/OpenClipartVectors

В Сингапур може да попаднете зад решетките заради… дъвчене на дъвка. Видимо безумният закон е въведен през 1992 година. Единствено се прави изключение за никотиновата дъвка, но и в този случай желаещите да се откажат от пушенето са длъжни да получат рецепта и едва тогава могат да я купят от аптеката.

Неделикатният деликатес

В Бруней, Индонезия и Малайзия много хора обожават да си похапват от тропически плод на име дуриан със сладко-кисел вкус. Проблемът е там, че консумацията му е забранена на публични места, заради острата, неприятна миризма на дуриана, която е нещо средно между канализация, чесън и терпентин.

Тънка талия = свобода

сумо

Изображение: pixabay.com/OpenClipartVectors

В Япония е забранено да си затлъстял. Въпреки че населението на страната може да се похвали с едно от най-ниските нива на затлъстяване (по-малко от 5 на сто от японците имат наднормено тегло, за разлика от 35 процента от живеещите в САЩ), през 2009 г. японските законодатели въвеждат закон, регулиращ максималният обхват на талията.

Според него всеки мъж над 40 годишна възраст не трябва да има талия с размер по-голям от 80 см, а за жените изсикването е 90 см. Иронията е, че това е страната, която даде на света сумото…

Нека бельото бъде с теб

тайландски монах

Снимка: pixabay.com/suc

Тайланд е туристическа дестинация, която е известна с либералното си отношение към екзотични сексуални приумици, затова донякъде е изненадващо, че в тази страна все пак има някои ограничаващи закони. И то доста странни – така например е забранено да излезеш от дома си без бельо.

Задължително е и всеки шофьор да кара колата си с риза. Ако се разхождате там, гледайте внимателно в краката си, защото е абсолютно забранено да настъпвате каквито и да било банкноти. За обида на краля пък може да лежите в зандана цели 15 години.

Не бягайте голи в Кения

Кения

Снимка: pixabay.com/tpsdave

Ако сте на сафари в Кения, и вашият местен придружител внезапно съблече всичките си дрехи и хукне да бяга както майка го е родила, не се изкушавайте да последвате примера му. Бягането гол е разрешено само за местните жители и строго забранено за чужденците.

Поглед в страничното огледало, поглед под колата

В Дания е задължително преди да запалите двигателя на колата си да погледнете под нея дали не се е скрило някое дете.

Не на среднощния шум

тоалетна чиния

Ако живеете в жилищна кооперация в Швейцария, то нямате право да пускате водата в тоалетната след 22 часа. Явно слухът при швейцарците е по-силно развит от обонянието.

В “синя зона” само с лиценз

Съгласно “Законът за открития космос”, приет през 1986 г. във Вeликобритания, се разрешава използване на “разумна сила” при предотвратяването на извънземна инвазия, ако инопланетяните не разполагат с “лиценз за инвазия”.

Ако обаче пришълците предоставят необходимите документи, то тогава имат правото да паркират летящите си чинии на територията на Острова.

Алкохолни закони

В Сейнт Луис не може да се пие алкохол, седейки на улицата. В град Топик (Канзас) е забранена продажбата на вино в чаши за чай. В Кливланд от бутилка с уиски може да пие само един човек.

В канадската провинция Саскачеван има закон, защитаващ пиещите – в местните пивнции е забранено да се пие вода.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account