facebook

10 животни, които били изтребени от човека

Всеки ден милиарди животни са принудени да се борят с климатичните условия, глад и епидемии. Но най-голяма заплаха за представителите на дивата природа все още си остава човекът. Вижте 10 животински вида, които са били напълно изтребени от човешка ръка…

Тасманийски вълк

тасманийски вълк

Тасманийският вълк, известен още като тилацин, обитавал територията на континента Австралия и на остров Нова Гвинея. Местните фермери го смятали за заплаха за овцете и безмилостно го убивали, макар реално двуутробният бозайник да не бил опасен за добитъка им. “Мнозина смятат, че за жестокото и с нищо неоправдано изтребление на вълците не би могло да доведе до пълното изчезване на целия вид животни и обвиняват за това някаква  непозната болест, която покосила цялата популация на тилацините” – казва Томас Поруз от Австралийския университет Аделаида.

Въпреки това, учените много дълго и всестранно изучавали този въпрос с помощта на различни модели и установили, че за заличаването на тасманийските вълци е виновен само и единствено човекът. Смята се, че последния тасманийски вълк е бил убит на 13-ти май 1930 г., а през 1936 г. от старост в австралийски зоопарк си отива последния екземпляр от този животински вид.

Време на изчезване: 1936 г.

 

Вълнист мамут

вълнист мамут

Смята се, че този вид мамути за първи път се появяват в Сибир преди около 300-250 хиляди години и постепенно се разпространяват в Европа и Северна Америка. Мамутите живеели на групи, които се ръководели от главна самка и постоянно се местели от едно място на друго. На ден възрастен мамут поглъщал около 180 кг храна на ден. Ето и защо нямало как да стоят на едно място.

Напълно вълнистият мамут е изчезнал преди около 10 000 години. И въпреки че има много теории за тяхното изчезване (загуба на генетично разнообразие, изменение на климата, епидемия и т.н.), днешните изследвания са по-склонни да вярват, че последният удар върху този биологичен вид нанася човешката ръка.

Време на изчезване: преди 10 000 години.

 

Додо или маврицийски дронт

птица Додо

Дълго време додо се считала за митична птица, чието съществуване е напълно измислено и на практика тя не съществува в природата. Но след спрециална експедиция до остров Мавриций, където се смятало, че тя живяла, биват открити останки от птици, които доказали релното съществуване на митичната додо.Додо живяла на остров Мавриций в продължение на няколко века без да се страхува от естествени врагове, защото такива просто нямало. Ето защо птицата си летяла спокойно без да се крие от никого.

Първата такава птица била видяна от холандски моряци през 1598 г. и буквално 100 години по-късно тя била напълно унищпжена – за това се постарали както пътешественици, така и животни, които били докарани на острова от колонисти. Помислете си колко привлекателна била за моряците вечеря от 20-килограмова птица, която те смятали за най-близък роднина на съвременните гълъби.

Година на пълно изчезване: вероятно 1681 г.

 

Морска крава на Стелър

морска крава

Морската крава или крава на Стелър била открита през 1741 от експедицията на Витус Беринг и получил името си в чест на доктор Георг Стелер, който си направил труда да опише подробно животното. И до днес неговите описания се считат за най-пълните.

Морската крава живеела край бреговете на Командорските острови: били трудно подвижни, отличавали се с огромния си размер и пълна липса на страх от човека, и не на последно място, имали много вкусно месо. Именно това била причината, по-малко от 30 години след откриването ú, морската крава да бъде изтребена. Моряците изяждали месото ú, използвали мазнините ú за храна и осветление, а от кожите си правели лодки. С една дума, употребявали всичко, до което се докопат.

Година на пълно изчезване: 1768

 

Пътнически гълъб

пътнически гълъб

До началото на 19 в. пътническият гълъб бил една от най-често срещаните птици на земята, а негоата популация начислявала 5 милиарда индивиди. Въпреки това, тези гълъби не оцелели. Обитаващи територията на съвременните САЩ и Канада, пътническите гълъби били обект на активен лов от страна на американските заселници.

Числеността на гълъбите започнала да намалява драстично и последният гълъб в дивата природа бил забелязан през 1900 г. В плен пътническитеите гълъби изкарали до 1914 г., когато в зоопарк в Синсинати починала последната птичка на име Марта.

Година на пълно изчезванеЛ 1914 г.

 

Северноафриканска антилопа-крава

изчезнали животински видове

Антилопакрава – това е подсемейство на големи антилопи, открити в Африка. Те са няколко вида, но този вид практически е заличен от лицето на Земята в началото на 20 в. Причина за изчезването им е, че били мишена на активен лов. В последните няколко десетилетия на своето съществуване оцелелите крави-антилопи можели да бъдат намерени само в наистина отдалечени места на африканските държаву, докато не измрели напълно в средата на миналия век.

Година на пълно изчезване: 1954

 

Явански тигър

явански тигър

През 19 в. яванскяит тигър се срещал из целия остров Ява и редовно досаждал на неговите човешки обитатели. Може би това е причината тигърът да стане обект на лов от страна на хората, в резултат на който през 1950 г, на острова имало останали едва 20-25 индивида. Половината от тези тигри били вкарани в специално създаден резерват. Но и това не било достатъчно да спаси популацията на яванските тигри и през 1970 г. представителите на този вид били вече 7. Точната година на пълното затриване на хищниците  неизвестно, но най-вероятно това се е случило в средата на 70-те.

От време на време се появяват съобщения, че на остров Ява е забелязан явански тигър или дори майка с малки, но няма документирани доказателства, че тигрите са успели да оцелеят.

Година на пълно изчезване: около 1970 г.

 

Занзибарски леопард

занзибарски леопард

За разлика от унищожаването на другите животни в нашия списък, изтреблението на занзибарския леопард било целенасочени и доста активно, а в ловуването му се включвали всички от селото. И това не се правело заради месото или кожата му, нито пък, за да се предпазят селата от евентуални нападения. Простата истина е, че населението на Занзибар било твърде убедено, че тези леопарди са вещици, обучени от зла магьосница, които били пращани в животинско тяло да тормозят хората с черни дела.

Година на пълно изчезване: 1990

 

Пиринейски козирог

Пиринейски козирог

Един от четирите вида испанска дива коза, която, за разлика от другите си събратя, не е имала шанса да оцелее до наши дни. Последният известен представител на този вид умира по абсурден начин: смачкан е от паднало дърво. Учените успели да вземат проби от ДНК-то му и се опитали да създадат клонинг на козирога, но за съжаление клонираното животно умира умира малко след раждането си заради вродени дефекти.

 

Западен черен носорог

западен черен носорог

Този подвид на черния носорог е обявен за изчезнал само преди няколко години. Станал е жертва на редовен лов на територията на своето местообитание, в Камерун.Бракониерите считат за най-ценно в един носорог неговия рог, който се използва в китайската медицина за лечение на множество заболявания.

Учените активно търсят оцелели от този вид от 2006 г. насам. Но техните търсения останали без резултат, затова този вид носорог е обявен за изчезнал. Под заплаха от пълно заличаване са и други видове черен носорог.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account