facebook

10 забавни факта за алкохола

брикети с вино

Алкохолът и човекът вървят ръка за ръка от древни времена. Сега ще научим за някои факти около алкохола, за които вероятно не сте чували:

Брикети с вино

Известният американски Сух закон, забраняващ производството, транспортирането и продажбата на алкохол, противно на общоприетото схващане не спрял разпространението на спиртни напитки зад вратите на домовете.

От него не пропуснали да се възползват находчиви винопроизводители, които създали винен концентрат в брикети. Върху надписите с етикетите се четяло: “Внимание: Разредете съдържанието на брикетите с вода и не поставяйте съда с течността на тъмно място. В противен случай, в 20-дневен срок водата се превръща във вино”.

За сухия закон и кравешките копита

С не по-малка изобретателност по време на забраната се отличавали и американските контрабандисти на алкохол. За да объркват полицията, те привързвали към подметките си специални обувки, приличащи на кравешки копита.

В животновъдните щатове, където кравите практически се разхождали свободно по улиците, да откриеш следите на контрабандистите било невъзможно.

За персите и виното

Ако вярваме на Херодот, то най-важните дела на древните перси били решаване по време на пиене на вино. Така решенията, взети под влиянието на алкохола, на следващия ден се потвърждавали от всички присъстващи на трезва глава. И обратно, всички “трезви” решения задължително се “ошлифовали” на големи количества вино.

обувки с необичайна форма

Чашата на Питагор

Друг известен гръцки математик и философ Питагор изобретил оригинална чаша за пиене на вино, по-късно наречена на негово име. В действителност, това е система от скачени съдове, в които виното може да се излива равномерно до определен момент, след което прелива.

Питагор смятал, че по този начин възпитава у съгражданите си чувство за мярка и култура на потребление на вино. Днес оригиналната чаша е един от най-популярните сувенири в гръцките магазини.

Делът на ангелите

Много спиртни напитки е прието да отлежават в дъбови бъвчи, тъй като материалът, от който са направени, помагат за насищането на напитките с кислород. Всяка година от бъчвите се изпарява определено количество напитки, които производителите поетично наричат “делът на ангелите”.

… и дяволите

А пък компанията Jim Beam- един от най-големите производители на бърбън – измислила технологично извлечение на алкохола, впил се в дъбовите стени на бъчвите, в които той се съхранявал. По аналогия със споменатия “дял на ангелите” извлеченият алкохол бил наречен “делът на дявола”.

Джим Бийм делът на дявола

Алкохолът на ацтеките

Пулке е ферментирал сок от агаве и се явява един от най-древните алкохоли в света. Той е бил добре известен на ацтеките, но не бил достъпен за вски. Да го пият имали право сами жреците по време на изпълнение на обреди и вождовете по време на празнуване на воински победи.

Немските манастири и бирата

Сред немските манастири правото първи да варят бира получил бенедектинския орден в местността Вайнщефан през 1040 година. За да получат право да варят и пият бира по време на постите, монасите изпратили до папата пратеник с барел от пивото.

Но докато пратеникът стигне папския двор, бирата станала кисела. Папата толкова не харесал бирата, че решил, че нейната употреба по време на пост не е никаква съблазън и грях.

Сол, захар, контрабандисти

Още една история от времената на Сухия режим. При транспортирането на алкохолните товари по море, за да избегнат митническата проверка, контрабандистите привързвали към всяка кутия торба със сол или захар и при приближаване на властите ги хвърляли във водата. След известно време тобрите се разтваряли във водата и товарите се появявали.

Швейцария и пияните студенти

В определени празнични дни всички големи швейцарски градове се пълнели с тълпи от пияни студенти, които просто не си знаели мярката. Два швейцарски ресторанта решили проблема много просто: те изписвали с тебешир върху гърбовете на студентите адреса на който живеели. Така, когато някой от тях се напиел до безсъзнание, шофьорът знаел къде да го остави. Една добра идея!

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account