facebook

10 интересни факти за уискито

уиски-дестилация

Източник: whiskey.wikia.com

С фъстъци или без кехлибареният елексир завинаги си остава една от най-предпочитаните алкохолни напитки. Ето няколко занимателни факти за келтската “вода на живота”:

1. Уискито е сред петте основни експортни стоки на Великобритания. И има защо! Във Франция за месец се продава повече уиски, отколкото коняк за една година…

2. Съществуват повече от 5000 вида малцово уиски, 90 % от което е направено в Шотландия.

3. Всяка секунда в света се купуват над 30 бутилки шотландско уиски. Това е два пъти повече от ирландското, американското, канадското и японското уиски, взети заедно.

4. Съществува специален пазар за търговия със спиртната напитка – World Whisky Index. Купувайки уиски от WWI, получавате сертификат, който потвърждава правото ви на следваща продажба на конкретната бутилка. Инвестициите в уиски са особено популярни сред японците, канадците и руснаците.

5. Навремето СССР е пуснал на пазара собствена марка уиски, доближаваща се до канадския тип, на име “Уиски-73”. Иновативното за съюза питие било направено от ректифициран спирт и ароматни препарати, закупени от чужди фирми. Да се пие съветското уиски било наистина голямо предизвикателство.

6. По време на “сухия режим” в САЩ уискито “Laphroaig” се продавало легално в аптеките под формата на лекарство.

7. Правилата за производството на “водата на живота” са много стриктни. През 1915 г. например било законово утвърден минимален срок на отлежаване на уискито в дъбови бъчви – 2 години. През 1916 г. срокът е увеличен на 3 години.

8. 1494 г. се приема за официалната дата на създаване на първото шотландско уиски. Тази година е отбелязана на бележка на Кралската хазна, която гласи, че Джон Кор е купил 500 кг малц за производството на «aqua vitae».

9. Най-скъпото уиски в света, официално признато от рекордите “Гинес”, е бутилка 64-годишно Old The Macallan Lalique Cire Perdue, продадена на търг за 460 000 $.

10. Най-големият в света производител и потребител на уиски, колкото и странно да изглежда, е… Индия.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account