facebook

10 исторически главоблъсканици

исторически загадки

Тук са събрани исторически загадки, инспирирани от реални събития или явления. За да ги решите не трябва да сте на ниво “Божидар Димитров” по история, а е достатъчно да бъдете малко от малко съобразителни. За да стигнете до верните отговори, ще трябва да минете праз снимката на едно момче, което не знае що е срам. Успех!

1. 22-ия и 24-ия президенти на САЩ имали обща майка и баща, но въпреки това не били братя. Как е било възможно това?

2. В началото на 1940 г. лондонска фирма приема поръчката за изготвяне на глобуси, но с уговорката, че те ще бъдат доставени след като… След като какво?

3. По каква причина през 1899 г. началникът на патентното бюро в САЩ подава оставка?

4. Днес този символ се счита за символ на злото, но в миналото е било точно обратното. В много страни се смятало, че този знак носи късмет и щастие и затова красял редица предмети, бижута, картички и т.н. За кой символ става въпрос?

5. Галските старейшини открили безотказен начин за бързата мобилизация на войниците в случай на война. В името на това те принасяли в жертва само един човек. Кой?

6. В съветски времена над главите на телефонистките висял соц лозунг, от който можел да се направи извода, че те са за свободни сексуални отношения. Кой бил този лозунг?

7. Веднъж попитали Хипократ “Вярно ли е, че гениалността е болест?” “Безспорно – отговорил Хипократ, – но много рядка!” Какво друго свойство на тази “болест” отбелязал със съжаление Хипократ?

8. По време на строежа на Айфеловата кула мнозина парижани били против проекта, защото смятали, че ще развали неповторимия стил на столицата. Самият Ги Дьо Мопасан бил един от най-големите противници на “безполезната и чудовищна” кула. Въпреки това, той редовно вечерял на първия етаж на кулата. Когато го питали защо го прави, той отговарял… Какво отговарял?

9. През 1936 г. британски метеоролог заедно със свой близък приятел (велик математик) изобретил много важно за кралството устройство. След успешната демонстрация пред няколко министри изобретателят се обърнал към един от тях и казал: “Сега Великобритания отново стана остров”. Какво е изобретил и какво е искал да каже със своята реплика?

10. През 1987 г. в Куба била пусната юбилейна монета. Кой кораб е бил изобразен на нея?

пикаещо момче

Отговори:

1. Стивън Гроувър Кливланд е американски политик, 22-ри и 24-ти президент на САЩ. Той е единственият президент в историята, който е заемал поста в два непоследователни мандата (1885-1889 и в 1893-1897 г.).  Сам на себе си не може да е брат.

2. След края на Втората световна война. Лондонската фирма добре си давала сметка, че след края на войната картата на света ще се промени.

3. Началникът на патентното бюро сметнал, че повече няма какво ново да се измисли.

4. Свастиката.

5. При мобилизация галските старейшини жертвали пристигналия последен.

6. Над главите на телефонистките висял надписът “За връзки без брак!”

7. Хипократ отбелязал със съжаление, че тази болест не е заразна.

8. Ги Дьо Мопасан отговарял, че вечеря в Айфеловата кула, защото това е единственото място В Париж, откъдето не я вижда.

9. В онези години най-голяма опасност за Великобритания представлявала вражеската авиация и флот. Нашият герой изобретил радара и така чуждите военновъздушни сили вече представлявали много по-малка заплаха. Основна заплаха оставали вражеските морски сили, които обаче трудно можели да пробият могъщия британски флот.

10. На кубинската монета бил изобразен крайцерът “Аврора”. През тази година се чествал юбилей от Октомврийската революция.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account