facebook

10 любопитни факта за Ивановците

Иван

Източник: eventsstyle.com

Името Иван е славянската форма на Йоан и е най-популярното име в християнския свят. В България Иван далеч не е просто само име, а титла и призвание. Ето няколко любопитни факти за Ивановците:

1. В България името Иван е второто най-разпространено име след Георги. Над 350 хиляди българи имат повод да почерпят на Ивановден.

2. Вариантите на името Иван по света са следните: В Германия е Йохан, в Италия – Джовани, в Англия – Джон, във Франция – Жан, в Армения – Ованес, в Испания – Хуан, в Португалия – Жуан, в Сърбия – Йован, във Финландия, Естония и Швеция – Юхан, в Грузия – Вано, в Полша, Чехия, Холандия – Ян, при мюсюлманите – Яхия (ислямски пророк, съответстващ на Йоан Кръстител).

3. Името Иван е било най-разпространеното по време на Второто българско царство. Осем владетели през Средновековието са се казвали така: Иван Владислав, Иван – Асен II, Иван – Асен III, Иван-Стефан, Иван – Александър, Иван – Шишман, Иван – Срацимир и Калоян, чието истинско име е Иваница.

4. Носителите на името Иван са натури с широк диапазон от интереси, нагласи и планове: може да срещенете Иван от герой-пилот през умислен писател, та чак до бандит-рецидивист. Ивановците са отзивчиви към света, в добри отношения с роднините си. На семейни сбирки обикновено събират многобройна рода. Обичат шумните празници.

5. През втората половина на XX век след сближаването на СССР с редица латиноамерикански страни модата на славянското име Иван (Iván) дошла в много испаноезични, а след това и в португалоезични страни ( Ivão или Ivã). Също така, и изконните варианти на името Иван( исп. Juan — Хуан и порт. João — Жоао/Жуан) се радват на голяма популярност. Покрай името Иван, модерни станали и други славянски имена – например Владимир с ударение на последната сричка и т.н. Тези имена били популяризирани и благодарение на теленовелите.

6. Интерпретация на буквите в името Иван:

И – тънка духовност, чувствителност, доброта, миролюбие.

В – Комуникативност, свързана с живота, единство с природата. Творческа личност, устремена към бъдещето.

А -символ на началото и желанието нещо да се започне и осъществи, жажда за физически и духовен комфорт.

Н – знак на протеста, вътрешна сила да не се прави всичко подред, остър критичен ум.

7. Името Иван е на 132 място по популярност в САЩ.

8. Всички сме чували известния химн на Ивановците “Иване, Иване” в изпълнение на Богдана Карадочева. Авторката на текста Маргарита Петкова разкрива, че песента е направена така, че всяка жена да може да поздрави своя Иван, защото “Иван не е име, а звание”.

9. През Възраждането българите започнали да наричат Русия “Дядо Иван”.

10. Името Иван през Втората Световна война пък се е използвало от немците като нарицателно за руснаците. Както например с Томи се обозначавали англичаните, а с Ханс или Фриц – немците.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account