facebook

10 любопитни факти за някои думи

 Ежедневно използваме думи, за чиято етимология и история изобщо не подозираме. А някои от тях  имат повече от интересна визитка…

Най-дългата дума в света

За да произнесете най-дългата дума в света ще ви трябват около 3 часа и половина. Тя е съставена от 189,819 букви и представлява химическото наименования на протеина Titin. Във видеото, ако имате търпение и излишни 3 часа, може да видите как този мъж я произнася цялата:

Първи “спам”-ят “Монти Пайтън

спам-консерви

Първоначално, думата „SPAM” се е появила през 1936 година. Разшифрована тя означава „Spiced hAM” (пикантна шунка) и е била знак за месни консерви. След Втората световна война останали огромни запаси от тези консерви и за да продадат застоялите си продукти компанията Hormel Foods провела мащабна и досадна рекламна кампания. Думата “SPAM” се виждала на всеки ъгъл, на всяка витрина на евтин магазин, била изтипосана върху автобусите и трамваите, че даже и върху фасадите на някои къщи.

Световна известност терминът “спам” добива благодарение на едноименния известен скеч на популярното комеди шоу „Летящият цирк на Монти Пайтън” (1969 г). Смисълът на скеча се свежда до това, че в едно кафе всички блюда в менюто съдържат „SPAM”, някои дори по няколко пъти. Когато главният герой в скеча влиза в това кафе, заедно с жена си, иска да му донесат меню без „SPAM”, но така или иначе сервитьорката му предлага такова с „неголямо количество спам”. В субтитрите към имената на действащите лица също е добавена думичката..спам. Като цяло,  „спамът” в скеча се споменава точно 108 пъти.

“Зеленият гущер” идва от Германия

един долар

Думата “долар” произлиза от немската монета от 18 век “талер” и е получила сегашното си звучене от изкривеното американско произношение.

Първоизточниците на кошмари

тауриел

Заради въображението на Толкин сме свикнали да смятаме елфите за добродушни приказни създания, които винаиг могат да ти помогнат. Да, но в древните митове те са представяни като гадни същества, от които трябва да се пазиш и като основен източник на лошите сънища. Затова и  думата “елф” идва от древногерманската дума за “кошмар” (albtraum).

Космат като куче

Чубака

Името на разговарящия с нечленоразделни звуци космат герой от “Междузвездни войни” Чубака произлиза от руската дума “собака” (куче). Сети се сам защо…

Конан неговорещият гръцки

Конан Варварина

Първоначално с думата “варварин” се означавал човек, който не говори гръцки. Гърците я използвали по адрес на хората от Северна Европа, чиято реч била необичайна за елинското ухо. При разговор със северноевропейците съседите ни чували само “бар-бар-бар” и така те започнали да наричат непознатите гости – barbarian. Постепенно думата дошла и в Източна Европа, където била асимилирана и превърната във “варварин”.

Идиот всъщност си е било комплимент

идиот

По принцип думата “идиот” има две предназначения: да обидиш някого или да характеризираш лице в състояние на дълбока умствена изостаналост. Въпреки това, със старогръцката дума преди се обозначавал само “човек, който не се интересува от политика”. Постепенно атинянските оратори започнали да употребяват тази дума с презрителен контекст, за да добие сегашния си смисъл.

Семейство Хулиганови

Хулиган

Думата, синоним на побойник, произлиза от името на семейство Хулиган, които живеели в близкия до Лондон град Саутуърки и се славели с много неприятна репутация. Нарушавайки всякакви правни и морални норми роднините, начело с Патрик Хулиган, участвали във всевъзможни зулуми, грабежи и погроми, заради което скоро добили популярност в цяла Англия. Скоро името на крадците влезнало в речника на лондончани, които започнали да определят с “хулиган” всеки градски пакостник.

Тотално изгубена в превода

племето яган

Племето Яган. Източник: en.wikipedia.org.

Mamihlapinatapai (понякога се пише и mamihlapinatapei) е дума от езика на племето Яган от Огнена земя и се счита за най-трудната за превод дума в света. Mamihlapinatapai означава “поглед между двама души, в който всеки е изразил желание, че другият ще стане инициатор на това, което искат и двамата, но никой не иска да бъде пръв.” А стига бе!

Оксиморон е оксиморон

 

думата оксиморон

Източник: youtube.com

Оксиморон – една фраза от две думи, които си противоречат и се използва за акцент и по-голяма образност на текста. Например: “оглушителна тишина” и “живият труп”. Интересното е, че самата дума оксиморон е оксиморон, защото на гръцки “окси” е остър, а “морон” – тъп. Алегорично, “оксиморон” може да се преведе като умна глупост.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account