facebook

10 необикновени факта за Йордановците

Майкъл Джордан 23

Името Йордан произлиза от реката, в която е кръстен Исус Христос. С него е свързан един от от най-големите християнски празници – Богоявление. Нека видим още факти за едно от най-разпространените имена в света:

1. Името Йордан е седмото най-често срещано в България. Така се казват близо 60 000 мъже в страната. Йорданка пише в личните карти на около 45 хиляди български дами. Общо 150 000 души имат имен ден на 6 януари, което ги прави третата по големина група именници.

2. Няма друго лично име, което да произлиза от името на река.

3. Интересна традиция, част от Йордановден, е традиционното мъжко хоро в Калофер, което се играе в ледените води на река Тунджа. Според поверието, всеки, който влезе в студената река, ще има крепко здраве и няма да го ловят настинки.

4. Вариантите на името Йордан по света са безбройни: Джордан (в англоговорящите страни), Jordanes (древногермански), Jourdain (Франция), Giordano (Италия), Jordao (Португалия), Jordan (Испания), Iordáin (Иран), Iordan (Румъния), Jordà (Каталуния).

5. Хората с това име имат дълбока вътрешна потребност за спокойствие, желание да разбират и анализират света, в който живеят. Интересуват се от дълбочината на нещата. Позицията в обществото за тях е особено важна

6. Йордановците са компетентни хора, практични, често получават голяма власт и богатство. Те могат да бъдат успешни в бизнеса и търговските дела, в състояние са да постигнат големи материални мечти. Тъй като често се фокусират в върху работата и постиженията, те могат да пренебрегнат личния си живот и връзките си.

7. Традицията по хвърляне на кръста на Йордановден през годините е предлагала редица куриози. Една година в Петрич попът хвърлил така силно кръста във водата, че така и не успели да го открият. Край шадраваните в Ботевград пък веднъж скачащите за кръста стигнаха до бой, а в стралджанското село Богорово кръстът е бил изваден от Пел Кенет Таргет от Уелс.

8. Името Йордан (Jordan) в САЩ е 55-то по популярност в САЩ за момчетата и 247-мо за момичетата. Jordan се използва в кръщаването и на двата пола. В Америка името става особено популярно през втората половина на 20 век.

9. Фамилия в Монтана спазва от 300 години традицията да кръщава децата си на името на дядото по баща Йордан. “Проучил съм родословното ни дърво и стигнах до средата на турско – и тогава главата на фамилията ни се е казвал Йордан”, обяснява Йордан Йорданов от квартал “Мала Кутловица”.

10. Ако ви е любопитно как звучи Jordan на 47 различни езици, може да чуете тук.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account