facebook

10 смайващи факти за математиката

математически-формули

Дори, ако не разбирате нищо по математика, дори, ако сте мразили този предмет в училище, дори ако смятате себе си за чист хуманист… То със сигурност тези факти ще ви харесат:

1. Английският математик Ейбрахам де Муавър в напреднала възраст изчислил, че продължителността на съня му расте с 15 минути на ден. Съставяйки аритметическа прогресия, той определил дата, когато тя достигала 24 часа – 27 ноември 1754 година. На този ден той починал.

2. Религиозните евреи се стараят да избягват християнските символи и като цяло знаците, наподобяващи кръст. Например, студентите от някои израелски училища вместо знака “+”, пишат знак, наподобяващ обърнато “Т”.

3. Истинността на банкнотата евро може да бъде проверена чрез нейния сериен номер от букви и цифри. Трябва да замените буквата на поредния номер с числото на което тази буква съответства в английската азбука. След това да добавите това число към останалите, да ги съберете и да получите едно число. Ако това число е 8, значи банкнотата е истинска.

4. Съществува теория, че Алфред Нобел не включил математиката в списъка дисциплини на своите награди, защото жена му изневерила с математик. Всъщност, Нобел никога не е бил женен.

5. В руската математическа литература нулата не принадлежи към групата на естествените числа, а в западната литература, точно обратното.

6. Сумата от всички числа на рулетката в казиното е равна на “числото на звяра” – 666.

7. Докато бил студент в университета, американският математик Джордж Данциг закъснял за урок и помислил, че написаното на дъската уравнение е за домашна работа. Струвало му се по-трудно от обикновено, но след няколко дни го решил. Оказало се, че той решил два “нерешими” проблема в статистиката, над които си блъскали главата много учени.

8. Чарлс Латуидж Доджсън е малко известен британски математик, посветил голяма част от своя живот на логиката. На света той е по-известен с псевдонима си Луис Карол.

9. Една дама поискала Айнщайн да й се обади, но го предупредил, че телефонният й номер е много труден:
– 24-361. Запомнихте ли? Повторете.
На което Айнщайн отвърнал:
– Разбира се, че запомних. Две дузини и 19 на квадрат.

10. Терминът “отрицателно число” пръв въвел италианският търговец Пизано през 1202 година, обозначавайки своите дългове и загуби.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account