facebook

10 смущаващи факта за Римската империя

Древен Рим

Източник: youtube.com

Казват, че от древноримското общество се е зародила съвременната цивилизация. Може и така да е, но такива глупости ние не сме правили!

1. В Древен Рим отсъствието на роби бил признак на крайна бедност. Някои си купували роби само за да им помагат в банята.

2. Вместо тоалетна хартия римляните използвали малка гъба на клечка. Гъбата била за общо ползване.

3. Император Веспасиан въвел в Рим данък върху… урината. Жителите на империята използвали урината за пране (заради амоняка) и я събирали от обществените тоалетни.

4. Смятало се, че кръвта на гладиаторите можела да лекува епилепсия и е полезна за плодовитостта. Мъртвите гладиатори били изнасяни от арената, а кръвта им била продавана на обезумялата тълпа.

5. Гай Калигула бил безспорно най-безумният римски император. Той редовно измъчвал, убивал и насилвал поданиците си. Най-известната му приумица е, че назначава за сенатор любимия си кон.

6. Когато в Древен Рим се раждало дете, неговата съдба зависела от баща му. Ако той взимал детето на ръце, значи поемал отговорността за неговото възпитание. Но ако бащата го изоставял, бебето било оставяно да умре.

7. Римските императори всеки ден пиели малка доза отрова, за да си изградят имунитет. Смъртоносният коктейл се наричал “митридат” в чест на великия понтийски цар, който създал традицията.

8. Сред любимите ястия на римските императори били фаршировано фламинго и печен паун. Езикът на фламингото се считал за деликатес.

9. Периодично, амфитеатрите се пълнели с вода, за да се порадва публиката на сражения между плавателни съдове.

10. Някои древни римляни поставяли над вратите на своите жилища фалически символи като знак за плодородие и късмет, а също така носели миниатюрни фалоси във вид на амулети.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account