facebook

14 начина да доживеете до 100 години

 

стари мъже

Снимка: pixabay.com

 

Последните изследвания показват, че хората са започнали да живеят по-дълго, но все още малцина успяват да отпразнуват своята 100-годишнина. Предлагаме ви препоръки, които ще ви помогнат да надживеете другите:

Четете вестник с главата надолу

Звучи като шега. Но съзнателно лишавайки се от комфорт, ние поставяме нашите мозъци в малък стрес, който помага за възстановяването на разрушени (от възрастта) клетки – така твърди д-р Мариос Кириазис, американски експерт в областта на остаряването. Той ни съветва още да пишем с другата ръка (ако сме с дясна ръка, да пишем с лява и обратно), да слушаме музика, която не ни харесва и да излагаме аргументи, в които никога не сме вярвали.

Беси Купър, която доживяла цели 116 години, на въпрос каква е тайната на нейното дълголетие, отговори: “Не ям фаст-фуд и не правя нищо против своята воля”.

Яжте плодове и зеленчуци в червено

Сладкият пипер съдържа повече витамин C ot един портокал, червеното цвекло е богато на нитрати, които разширяват кръвоносните съдове а доматите са източник на липокен (мощен антиоксидант), който предпазва от рак и сърдечно-съдови заболявания – казва д-р Сюзан Джеб от Medical Research Council’s Human Nutrition Research в Кеймбридж.

Бягайте бързо

Според проучване, проведено от изследователи от Института Купър в Далас, бързото бягане предотвратява смъртните случа от сърдечно-съдови заболявания. Само осем минути бързо бягане за мъжете и девет минути за жените, намалява риска от сърдечни заболявания с цели 30 процента. По същия начин действа и каането на колело.

Бъдете внимателни при използване на обществена тоалетна

“След всяко посещение на обществена тоалетна, внимателно си измийте ръцете, за да се отървете от бактериите (особено от многото по вратите и дръжките на вратите), които могат не само да доведат до сериозни заболявания, но също така и да отслабят имунната ви система” – съветва Хю Пенингтън, заслужил професор по бактериология в университета в Абърдийн.

Яжте банани

Те понижават кръвното налягане (като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт), защото са богати на калий. Освен това, калият помага да се противодейства на вредните ефекти от излишната сол в храната. Така казва диетологът д-р Сара Шенкер.

Клякайте

Клякането е просто упражнение, което може да се прави почти навсякъде. То укрепва основните ни мускули, които в бъдеще, особено в старческа възраст, ще ни помогнат да предотратяваме паданията.

Пийте най-малко една чаша чай на ден

Благодарение на това тялото ви ще намали нивото на хормоните на стреса и ще увеличи шансовете ви за оцеляване в случай на инфаркт с 28 процента показват резултатите от проучване, проведено от изследователи от Харвардското медицинско училище. Съдържащите се в чая антиоксиданти укрепват кръвоносните съдове.

Лягайте час по-рано

Един час сън повече от обичайното време стимулира ефективно намаляването на кръвното налягане това показал 6-седмичният експеримент, проведен от изследователи от Harvard Business School. Хората, които си лягат рано, имат нормално кръвно налягане, като по този начин намалява риска от инфаркт и инсулт. Нещо повече, дългият сън помага в борбата стрес.

Яжте кисело мляко в болницата, а и не само там

Пациентите, които по време на хоспитализация всеки ден пиели пие напитка с пробиотици или яли кисело мляко, били по-малко засегнати от бактерията Clostridium difficile, отговорна за възпалителните заболявания на червата– обяснява диетологът д-р Сара Шенкер. Освен това, употребата на пробиотици в храната няколко дни преди операцията предотвратят следоперативни усложнения.

Използвайте конец за зъби

Проучванията показват, че конецът за зъби помага да се отървете от бактериите, които причиняват кариес. В резултат на това той предпазва от сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и деменция.

Дишайте през сламка

Прекарайте само няколко минути на ден в дълбоко дишане, като използвате сламка. Вдишайте през носа и издишайте бавно през сламката или обратното. Това помага за подобряване на белодробната функция, намалява сърдечната честота и снижава кръвното налягане.

Поддържайте дома си чист

Оказва се, че старателните хора, в това число и тези, които щателно почистват дома си, имат високи нива на серотонин (хормон на щастието). Това има положителен ефект върху съня и доброто хранене, а вследствие, и върху дълголетието. Така твърдят американските психолози д-р Хауърд Фридман и д-р Лесли Мартин.

Разхождайте се всеки ден

Проучванията показват, че дори и няколкото минути ходене на ден подобрява работата на мозъка и предпазва от деменция.

Слагайте по-малко храна в чинията си

Експерименти върху плъхове са показали, че гризачите, които ядат по-малки порции с 30 на сто, живели два пъти по-дълго. Изследователите твърдят, че тези изследвания могат да бъдат пренесени и върху човешкия свят.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account