facebook

15 факта за Втората световна война, които не знаете

нацисти

За Втората световна война се е изписало всичко, но не съвсем:

1. Мексико е единствената страна, която се обявила против анексирането на Австрия през 1938 година

2. Офицерът от японската армия Хиро Онода се предал чак 27 години след края на Втората световна война. Младши лейтенантът се криел на остров, който принадлежал на Филипините, и продължил да събира сведения за противника. Той смятал информациите за капитулирането на Япония като дезинформация от страна на врага. Хиро се предал едва тогава, когато бившият майор от Импеартоската армия на Япония лично отишъл във Филипините и наредил прекратяване на бойните действия.

3. Около 80 % от всички мъже, родени през 1923 година, загинали по време на войната.

4. Нейно величество Елизабет Втора по време на войната служи като механик-водач на санитарен автомобил. Нейната служба продължила 5 месеца.

5. Японците убили повече китайци в тази война, отколкото са убити евреи по време на Холокоста.

6. Когато Вермахта нахлува в Полша, границата защитавали около 720 поляка. Те удържали 19-и немски армейски корпус, който се състоял от 42 хиляди войници, 650 оръдия и 350 танка. Те успели да спрат настъплението за цели 3 дни.

7. Уинстън Чърчил губи изборите през 1945 г. след победата си във Втората световна война.

8. Японецът Цутому Ямагути преживял две атомни бомбардировки в Хирошима и Нагасаки. Той умира от рак на стомаха на 93-годишна възраст през 2010 година.

9. По време на войната статуетката “Оскар” се приготвяла от гипс заради дефицита на метал.

10. Въпреки разпространеното убеждения, морковът не подобрява зрението. Този мит пуснали британците, за да скрият от немците информацията как британските пилоти виждат немските бомбардирочваи през нощта. А те ги виждали с помощта на радар.

11. По време на преговорите за капитулацията на Чехословакия президентът на Чехословакия Емил Гах получил инфаркт. Въпреки това, той подписал акта.

12. Полският лекар Евгениуш Лазовски и негов колега спасили 8000 евреи от Холокоста. Те симулирали епидемия от тиф, за да не влязат немските войски в град Розвад.

13. Когато немските сили окупирали Париж, Адолф Хитлер не могъл да се качи на върха на Айфеловата кула – французите нарочно били повредили асансьора.

14. След атаките над “Пърл Харбър” Канада обявила война на Япония преди щатите.

15. За времето на Холокоста били убити над 1 100 000 еврейски деца.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account