facebook

256-годишен старец разкрил тайната на дълголетието си

256 годишен човек

Снимка: en.wikipedia.org

Фантастика или мистификация?

Всички столетници трябва да живеят още век, за да бият рекорда на Ли Чинг-Юн. Този мъж живял 256 години! И това не са никакви глупости, историята е изследвана от учени и журналисти.

В статия на New York Times от 1930 година се казва, че университетският професор Ченгду Ву Чунг-цзе намерил правителствени записи на Китайската империя от 1827 година, в които Ли Чинг-Юн е поздравен за 150-ия си рожден ден, а също така и документи от 1877 година, в които го поздравяват вече с неговите 200 години.

През 1928 година журналист от New York Times написал, че повечето старци, живеещи в съседство с Ли Чинг-Юн, си спомняли как още техните дядовци им разказвали, че го знаят от деца, но и тогава той си бил възрастен мъж.

Ли Чинг-Юн бил търговец на лечебни билки.

От 10 години ги събирал из планините и узнал, че те могат да помогнат за дълголетен живот. Почти 40 години той се продържал към билкова диета, консумирайки само билки и гъби като рейши, лициум, див жен шен.

През 1749 година, на възраст от 71, той се присъединил към армията на Китай като преподавател по бойни изкуства. Ли бил всеобщ любимец, 23 пъти бил женен и повече от 200 пъти станал баща.

Според общоприетите в неговата провинция разкази, Ли от малък умеел да чете и да пише, и събирайки билки, успял да посети Гансу, Шанси, Тибет, Сиам и Манджурия.

През първите си сто години той продължил да събира и да продава лечебни билки. След това продавал билки, събрани от други. Наред с другите китайски билки, той продавал ганодерма, лициум, див жен шен, хи шу ву и готу кола, и живеел на диета от тези билки и оризово вино.

Но той не бил единствен.

По думите на един от учениците на Ли, веднъж той срещнал мъж, който бил на повече от 500 години. Дълголетникът го научил на дихателните упражнения ци гун и му дал няколко диетични препоръки, които можели да му помогнат да удължи живота си до свърхчовешки предел.

На смъртния одър Ли казал знаменитата си фраза:

“Направих всичко, което трябваше да направя в този свят. Отивам си вкъщи”.

Могат ли тези думи да бъдат една от най-големите тайни на дългия и щастлив живот? Интересно е, че  в съвременния цивилизован свят се опитваме да се борим с възрастта с помощта на високотехнологични инфрачервени устройства и най-съвременните лекарствени препарати.

Веднъж попитали Ли каква е тайната на дълголетието и той отговорил:

“Пазете сърцето в тишина, седете като костенурка, ходете бодро като гълъб и спете както спи куче-пазач”.

Ли твърдял, че вътрешният мир и спокойствие, в съчетание с дихателни упражнения, е неговата тайна за дълголетие. Очевидно е, че режимът му също изиграл важна роля. Но удивително, че най-старият човек на земята приписвал своето дълголетие именно на разума си.

Защо е толкова трудно да се повярва в това?

Хората, чиято средна продължителност на живота съставлява 65 години, трудно вярват дори в живота след 100. А да си представят, че някой е живял повече от 200 години е много сложно.

Трябва да имаме предвид, че съществуват хора, които не живеят  уморителен работен график, нямат си работа със задължения по кредити, не дишат мръсния градски въздух и редовно се занимават с физически упражнения. Те не ядат захар, брашно или всеки друг продукт, обработен с пестициди. Не се хранят на крак както ние сме свикнали.

Те не ядат пържено месо, сладки десерти и продукти с ГМО. Не пушат и не пият алкохол. Порцията им не просто е изчистена от вредни продукти, с които ние толкова често се глезим. Тя включва суперполезни продукти и лечебни растения, които, подобно на стероиди, влияят на нашите органи и имунна система.

Те прекарват свободното си време сред природата, медитирайки и практикувайки дихателни техники, които подобряват психическото, физическото и емоционалното здраве.

Те имат здрав сън. Много време прекарват под слънцето, а знаем, че когато успеем да си починем малко на слънце, се чувстваме така, сякаш младеем, и наричаме това “отпуска”. Представете си как прекарвате целия си живот в планината, на фона на абсолютно психическо, духовно и физическо благополучие.

Дори за секунда няма съмнение, че ако се придържаме към тези здравословни модели на поведение, животът до 100 няма да ни се струва толкова мистичен.

Ако се отнасяте правилно към своето тяло, кой знае на каква възраст ще приключи животът ви.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account