facebook

36 неща, които научих за 36 години брак

възрастна двойка

Съпруга с 36-годишен брак зад гърба си споделя ценните уроци, които е извлякла за тези години:

1. Ако си мислите, че бракът с някой друг  би бил много по-лесен и по-приятен, най-вероятно грешите.

2. Голяма част от семейните проблеми са решими. Наистина. Дори и най-трудните от тях.

3. Думата “развод” в качеството си на изнудване е опасно оръжие. Ако кажете “Ще подам молба за развод”, ще нараните партньора си много повече, отколкото ако кажете “Толкова съм разочарована от нашите отношения”.

4. Изразът “за мъжа като за каменна стена” трябва да бъде забравен и изтрит от лексикона. Бракът е нещо прекрасно, което не е лишено от трудности. И тези трудности трябва да ги преодолеете заедно, без да се възлага цялата отговорност само на единия от партньорите.

5. Може би смятате, че хората не могат да бъдат променяни. Но това е заблуда. Омъжих се за съпруга си когато бях на по-малко от 20. Ако и двамата не се бяхме променили за това време, сега щяхме да сме все още наивни деца, продължаващи да настояват, че трябва да се живее “така, както съм казал”.

6. Може да имате щастливо семейство, и нещастно. Всичко е в ръцете на двама ви.

7. Всеки от нас живее трудно. Причините за това са различни. Ако имате проблеми на работа, то те стават проблеми и на съпругата ви. И обратно. Така че след подписването вече не може да отговаряте само за себе си. От друга страна, понякога да разделиш проблемите си на две – най-добрият начин да се справиш с живота.

8. Хората, които са нещастни в брака, си мислят, че проблемът е в брака като институция. Казват, че той е остарял или сам по себе си изкуствен. Но всичко, което се случва в семейството ви, е резултат от вашите собствени усилия, а не статистика. Защо се отказвате да направите нещо полезно?

9. Бракът е непрекъснато обучение. Никой от нас не влиза в семейния живот “напълно въоръжен”. Ако ситуацията излиза от контрол, това означава само, че не разполагате с необходимите умения за преодоляване на проблемите. Развивайте ги!

10. Борбата за власт в семейството е не само неизбежна, но и необходима. Никой от нас не може да изгради здрави и стабилни отношения, ако не се научи да решава сложни въпроси, а в необходимите ситуации да поеме своята отговорност. Изяснете си по кои въпроси ще играете основна роля по емпиричен път.

11. Нито един съпруг не може да разреши вътрешните ви комплекси и да ви отърве от психологическите травми в детството. Ако си мислите, че благодарение на брачния си партньор можете да се чувствате в безопасност, то нищо няма да се получи, докато придобиете вътрешна стабилност. Трябва да продължите да растете и да се развивате – независимо дали сте омъжени или не.

12. Любовта става по-силна с повече изпитания, които преодолявате с вашия съпруг. Колкото по-голяма е трудността, толкова по-лесно ще се наслаждавате на моментите, когато всичко вече е наред.

13. Бракът – това са дълги преговори за това как трябва да правите нещата. Това е пари. Това е секс. Отглеждане на дете. Урок по домакинска работа. Може да се борите един с друг, а може и да си сътрудничите. Сътрудничеството, както показва практиката, е далеч по-продуктивно.

14. Дори и най-упоритите от вас могат да се научат да отстъпват. Повярвайте ми.

15. В повечето случаи, когато съпругът ви е ядосан или тъжен, не сте виновни вие. Просто го запомнете.

16. В трудни времена ще ви помогне предаността. Нали сте си обещали, че ще бъдете заедно, докато смъртта ви раздели? Това е достатъчна причина за това да се борите да запазите семейството си с всички сили. Дори когато си мислите, че вече няма смисъл. Повярвайте, в повечето случаи има смисъл.

17. Бракът не може да ви направи по-добре или по-зле. В крайна сметка, това е ваш избор.

18. Жалбите и постоянните критики не са нещата, които ще доведат до промяна.

19. Депресията е една от най-големите заплахи за брака. Виждала съм много семейства, които се разпаднаха само от факта, че един от съпрузите се отказа твърде рано.

20. Статистиката на разводите показва, че всяко второ семейство не издържа теста на времето, нали така? Не съвсем. Само половината от семейните следят този модел на поведение, който гарантирано води до провал. И осъзнаването на тази проста истина може да промени всичко.

21. Бъдете мили – лесно е. И помага.

22. Казвайте си “Благодаря” един на друг по-често.

23. Щастливото семейство – това е когато не дразните себе си и не дразните своя партньор.

24. Всеки брак преминава през скука, фрустрация, “железни аргументи” и блъскане на врати. Вашата задача е да не правите от това трагедия от вселенски мащаб.

25. Да държите сърцето си открито невинаги е лесно.

26. Любовта задава много въпроси. Но тя също така ви дава отговори, когато си мислите, че сте направили грешка. Доверете се на любовта!

27. Бракът не е противоотрова срещу самота. Комуникацията, близостта и общуването между съпрузите е непостоянно. Понякога работим заедно. Понякога не. Важното е,  че мъжът може да ви утеши, когато сте направили своя собствена грешка.

28. Лесно се върви по утъпкан път. Работа, вкъщо, телевизор, вечеря, секс. А как да прекарате събота вечер? Добавете разнообразие.

29. Голяма част от успешните бракове са резултат от работата на един от съпрузите. Психолозите го наричат “пазител”. Трябва да бъде човек, на когото може да разчитате в трудни моменти. Човек, който да ви бъде опора. Ако вашият съпруг е такъв – браво. Но се постарайте да му отговаряте с взаимност. Всички ние понякога сме тъжни – дори ако външно изглеждаме силни и независими.

30. Най-доброто нещо, което можете да направите по време на спор е да го спрете. Не да разберете кой е прав и кой е крив. А просто да си починете и да се успокоите. Ще се върнете към този проблем по-късно.

31. Някои конфликти не могат да бъдат решени чрез компромис. Не може да направим половин дете или да купим половината туристически билети. Най-добрият изход е когато единият каже “да”, за да угоди на другия, другият да осъзнае, че това е подарък.

32. Споровете рядко се случват по своите истински причини. Мястото, където държите сапуна или безпорядъкът в кухнята могат да станат причина за голям скандал. Ако се случи с вас, значи, имате къде-къде по-големи проблеми. Опитайте се да говорите с партньора си и да се разберете какъв е проблемът, когато той се успокои.

33. Има голяма разлика между “щастливи сега” и “заживели дълго и щастливо”. Никой от нас не може да бъде щастлив 24/7. Слава Богу, не сме и длъжни да бъдем щастливи винаги.

34.Когато си мислите, че трябва да споделите нещо важно, но се съмнявате, това означава, че наистина трябва да го кажете.

35. Научете се да си правите планове. Заедно. Ако мислите, че ще отидете на страхотен уикенд някъде по-късно, най-вероятно никога няма да го  направите.

36. Един от вас трябва да върви напред. Да иска прошка първи. Да прави компромиси първи. Да напуска стаята по време на караница първи. Да прощава – първи. Защо този човек в семейството да не си ти?

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account