facebook

5 главоблъсканици, които ще проверят логиката ви

Баба Яга

Главоблъсканици, които може да решите на чаша кафе или докато си хапвате сандвича в обедната почивка. Впрегнете целия си умствен потенциал, за да разберете къде е уловката:

1. Трудности на пътя

Един човек решил да смени гумата на колата си, отвинтил четирите болта на джантата, но те паднали в решетката на канализацията. Да ги извади оттам било невъзможно. Шофьорът вече решил, че няма как да продължи по пътя си, когато минало дете, което го посъветвало как да закрепи гумата. Водачът последвал съвета и спокойно стигнал до най-близкия механик. Какво го посъветвало детето?

Отговор

Да свали по един болт от останалите три колелета и да ги закрепи на четвъртото.

2. Влизането провалено

Човек трябвало да проникне в таен клуб без да предизвиква подозрения. Забелязал, че на входа всеки желаещ да влез отговарял на въпрос на охранителя и след това бивал пускан. На първия му бил зададен въпроса: “Двайсет и две?” Той отговорил: “Единайсет!” И влезнал. На втория: “Двадесет и шест?” Отговорът бил: “Тринайсет”. И също се оказал верен. Човекът решил, че всичко е ясно и смело отишъл към охранителя. “Четиридесет и две?” – попитала охраната. “Двайсет и едно!” – уверено отговорил той и бил изгонен. Защо?

Отговор

На пръв поглед излежда, че паролата е резултатът от зададеното число, разделено на две. Но всъщност паролата е сборът от букви на числото. В нашия случай верният отговор е 14, а не 21.

3. Подаръкът на Баба Яга

В началото на есента Крали Марко се отправил към девет царства в десето, за да си търси невеста и ненадейно се натъкнал на къщата с пилешки крака на Баба Яга. Тя ласкаво посрещнала госта, нахранила го, напоила го, сложила го да спи. Когато дошло утрото, тя изпроводила Крали марко с думите: “По пътя си ще срещнеш река. На нея няма мост, а трябва да я преминеш. Вземи този вълшебен кожух. Облечи го и мини смело през реката, кожухът няма да позволи да потънеш. Сто дни и сто нощи вървял Крали Марко и накрая се добрал до реката. Но за да я премине, не му се наложило да използва кожуха. Защо?

Отговор

Крали Марко бил на гости на Баба Яга в началото на септември. Отброяваме сто дни и пресмятаме, че той стигнал край реката в разгара на зимата. Реката била скована от лед и можел да я премине без кожуха.

4. Кой е виновен?

Късно вечерта на една улица кола блъснала човек и се скрила. Полицай забелязал, че автомобилът се движел с висока скорост. Шестима души, оказали се наблизо, дали противоречиви показания:

– колата била син цвят, зад волана седял мъж
– колата се движела с висока скорост и с угаснали фарове
– колата била с регистрационен номер и не се движела бързо
– колата била “Москвич”, движела се със загасени фарове
– колата била без регистрационен номер, зад волана била жена
– колата била “Победа”, сив цвят

Когато хванали автомобила, се оказало, че само един свидетел бил дал верни показания. Останалите петима били дали по един правилен и един неправилен факт. Знаейки това, може ли да установите марката, цвета, имала ли е регистрационен номер, със светлини ли е била и кой е карал колата – мъж или жена?

Отговор

Колата била “Победа”, син цвят, с регистрационен номер. Движела се с висока скорост и с угаснали фарове. Зад волана била жена. Ориентираме се по показанията на полицая – високата скорост на автомобила. А след това, знаейки, че показанията за ниската скорост са неверни, определяме останалите факти.

5. За финал

Какво е това нещо, което всички хора на Земята правят едновременно?

Отговор

Остаряват.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account