facebook

5 думи в българския език с интересен произход

Карл Чапек пиеса

Роботите в пиесата на Карл Чапек “R.U.P.”. Снимка: en.wikipedia.org

Или откъде идва сложното “омбудсман”?

Робот – думата робот идва от чешкото “robota”, което означава “работа”, както и тежък, робски труд. Тя е въведена от драматурга Карл Чапек, който през 1920 г. я използва в пиесата си “Росумски универсални роботи” (R.U.P.).

Самият Чапек заявява, че не той е измислил думата “робот”, а неговият брат – художникът и писателят Йозеф Чапек. Карл първоначално възнамерявал да нарече хуманоидните машини “лабори”, но след консултация с брат си я променил на “роботи”.

Мошеник –  тази дума сме я заели от руския език и произлиза от старославянската дума “мошна” – “торбичка”. Работата е там, че навремето не е имало портомонета и парите са се носили в кесии (торбички). Така крадците на торбичките с пари били наречени мошеници.

Фиаско – в италианския език фиаско е стара италианска двулитрова бутилка, нещо подобно на нашата дамаджана. Веднъж италианският комик Бианконели решил да изиграе в свой спектакъл пантомима с такава бутилка, но претърпял провал.

Оттогава “фиаско” станало нарицателно за актьорски провал, а впоследствие започва да се използва за синоним на всякакъв вид провал.

Кожа – в древността думата “кожа” звучала като “коза” и означавала конкретно кожата на козата. Впоследствие думата разширила своето значение и започнала да обозначава обвивката на тялото, както на всяко животно, така и на човека.

Омбудсман –  лека-полека тази плашещо сложна дума си проби път в българския език. Омбудсман всъщност е защитник на правата на хората, а думата идва от шведския език.

Буквално “омбудсман” може да се преведе като “упълномощен мъж”, като корените на думата ни отвеждат чак до старонорвежкото umboðsmaðr:  umboð (пълномощно, упълномощен) и maðr (мъж).

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account