facebook

5 любопитни факта за съня

сънища

Всеки човек, кой по-често, кой по-рядко, вижда сънища, от които получава най-различни впечатления – от радост и възторг до ужас и печал. И отдавна е изяснено, че един-единствен сън може да промени не само живота на човек, но и хода на световната история, Достатъчно е да се прочете историята на Менделеев, на когото по време на сън се присънила прословутата му таблица. 

Но какво още не знаем за съня? Днес съществува наука, изучаваща съня – сомнология, която установила различни факти за това явление

Факт първи: Ние забравяме сънищата си

Установено е, че след пет минути в паметта ни остава едва половината от видения сън. А след десет минути не си спомняме около 90%.

Факт втори: хората в сънищата са ни познати

По време на сън можем да се сблъскаме само хора, които вече някога сме виждали и които знаем. Но не се тревожете, за целия си живот виждаме хиляди лица, така че съзнанието ни разполага с достатъчен материал.

Факт трети: емоциите

Често сънувате кошмари и мислите, че при другите е различно? Фиксирано е, че най-разпространената емоция, която хората чувстват в сънищата си, е тревожността, а като цяло отрицателните емоции са повече от положителните.

Факт четвърти: количеството сънища

Мнозина мисля, че виждат едва един-два сънища за цялата нощ. Но така ли е? Факт е, че всяка нощ човек вижда от четири до седем сънища, чиято обща продължителност е около 2 часа.

Факт пети: мъжете и жените

Сънищата при мъжете и жените се различават. При сънищата на мъжете мъжките персонажи са около 70%, докато при жените този показател е  50/50. Освен това, сънищата на мъжете са по-агресивни.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account