facebook

5 неочаквано весели факта за НАСА

 

астронавт

Добре дошли в необичайната страна на НАСА, където има място за удивителни истории!

Трима йеменци подали искове в съда срещу НАСА, твърдейки, че Марс е собственост на дедите им

Правилно прочетохте. Когато НАСА пуснала совалката “Патфайндър” и марсоходът “Соуджърнър” за изследване на Марс, няколко мъже от Йемен заявили, че Червената планета е тяхна собственост, която им принадлежи по наследство от преди 3 хиляди години.

“Наследниците” били огорчени, че космическата служба се осмелила да кацне на планетата без тяхно знание. По тази причина те завели дело в съда и предявили документи, “доказващи” правото им на собственост. В отговор НАСА коректно обяснила на йеменците, че Марс и Слънчевата система принадлежат на цялото човечество.

НАСА изгубили видеозаписите с кацането на “Аполо 11” на Луната

Разбрало се, че касетите са изгубени през 2006 година. Безплодното търсене приключило през 2009 и НАСА признала, че легендарните записи  са… изтрити. Легендарната “лунна разходка” била безмилостно унищожена заедно с други 200 хиляди записа.

Историческото видео било възстановено от телевизионните предавания, редки кадри били безвъзвратно изгубени.. Възможно е някой ден да се появят в някой аукцион и да ударят цена от няколко милиона, прогнозират коментатори в интернет.

Астронавтите се къпят в огромен басейн

За да подготвят астронавтите за живота на Международната космическа станция, НАСА построила нейно копие на Земята – гигантски басейн. По време на обучението си астронавтите прекарват от шест до осем часа под вода за всеки час дейност извън МКС (тоест, разходки в космоса).

Гигантският басейн съдържа 23, 4 млн литра вода. Идеята да се използва потапянето във вода, за да се симулират условия при нулева гравитация, била измислена през 60-те години на миналия век.

Сградата на НАСА за вертикален монтаж.

Сградата на НАСА за вертикален монтаж. Снимка: en.wikipedia.org

Инженерът на НАСА Лони Джонсън е създател на водния пистолет

Джонсън се присъединил към НАСА в качеството си на старши инженер за юпитерианската мисия “Галилео”. През 1982 година Джонсън се опитал да създаде термо помпа в банята и за тази цел решил да съедини самоделна дюза и маркуч към мивката. Така се родил водният пистолет! Инженерът натрупал цяло състояние от тези, които искали да продават подобни пистолети.

Сградата за вертикален монтаж на НАСА е толкова голяма, че има собствена прогноза за времето

Сградата за вертикален монтаж на НАСА наистина е огромна. Толкова голяма, че там понякога вали дъжд. Дъжд от истински облаци. Облаци вътре в сградата. Конструкцията, която е построена през 1966 година, разполага със система за кондензиране на въздуха, но в най-влажните дни под тавана се формират облаци и закапва дъжд. Интересното е, че в 160-метровата сграда има един-единствен етаж. Това е четвъртото по обем съоръжение в света, а височината на неговите врати е 139 метра.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account