facebook

5 от най-известните проклятия

Градски легенди, безсмислени суеверия или реални проклятия? Вижте историята на най-известните прокоби в историята и преценете сами:

Проклятието Бамбино

Бамбино

Бейб “Бамбино” носи пари на отбора си и цели 86 години без титла.

 

Най-големият грях за един спортист е да премине във вечния съперник. Това е светотатство, което феновете не могат никога да простят. Справка: преди години Луиш Фиго премина от Барса в Реал и за “благодарност” на едно дерби привържениците от Мадрид го замериха със свинска глава.

В един по-малко познат спорт у нас като бейзбола също не липсва страст. През 1918 г. Бостън Ред Сокс са един много успешен отбор, който реди успех след успех. Тогава обаче правят една скъпа грешка – да продадат “звездата” си Бейб Рут “Бамбино” и то не на кой да е, а на вечния враг “Ню Йорк Янкис”. Едва ли щяха да го направят, ако знаеха, че това ще задейства едно проклятие, което ще ги лиши от титлата за цели 86 години.

 

Проклятието на диаманта “Хоуп”

диаманта хоуп

“Хоуп” е диамант с тегло 9,1 грама, който днес се намира в “Музея по естествена история” във Вашингтон. Желан от мнозина, през годините диамантът е носил единствено нещастие на притежателите си. Всичко започва през 1668 г. , когато френският търговец  Жан-Батист Таверние, който открадва скъпоценния камък от индийски храм и го продава на крал Луи XIV. Търговецът плаща скъпо за деянието си, защото загива от зловеща смърт – разкъсан е от кучета. Краля-Слънце пък си навехва крака, докато танцува, и по-късно умира от гангрена. След това различни френски монарси притежават диаманта, за да украси шията на прословутата Мария Антоанета – кралицата, която е гилотинирана по време на Френската революция. Диамантът е конфискуван от революционерите, а после неочаквано е откраднат.

В следващите години  бижуто е в неизвестност, за да се появи през 1830 г. в колекцията на лондонския банкер и колекционер на скъпоценности Хенри-Филип Хоуп. Именно на него диамантът дължи името си.  За дълго време камъкът остава в семейството, а проклятето му продължава  – Хоуп е покосен от загадъчна болест, а неговият наследник го продава, за да плати дълговете си. Продава го през 1901 г. на турски колекционер, за когото се твърди, че загива в морска буря. Така брилянтът се озовава в ръцете на султан Абдул Хамид Втори, който го подарява на любимата си Субая. Досещате се, че и тя не загива от естествена смърт – екзекутирана е след неуспешен опит за преврат. Тогава султанът го изнася в Париж и го дава на френския ювелир Пиер Картие.

Оттам следват още трагедии по веригата – Картие продава диаманта на дъщерята на собственика на “Вашингтон Пост” Евелин Маклин. Тя, чула, че станалият световноизвестен камък води само до нещастия, го носи в католическа църква, за да свалят проклятието от него. Явно без особен успех, защото мъжът й се пропива, свекърва й почива от необяснимо протекла пневмония, а синът й е блъснат от кола. Прибира се вкъщи уж в стабилно състояние, без счупвания и натъртвания, а през нощта умира от вътрешен кръвоизлив. По-натам Евелин се развежда с мъжа си, а дъщеря им се самоубива със сънотворни. През 1949 г. след смъртта на Евелин Маклин диамантът “Хоуп” е продаден на бижутера Хари Уинстън, който го дарява на музея във Вашингтон.

Много американци са притеснени, че диамантът става собственост на САЩ, уплашени от угрозата проклятието да не надвисне и над тяхната страна. Вие преценете застигнати ли са от проклятието на диаманта американците…

 

Проклятието на клана Кенеди

Розмари Кенеди

Розмари Кенеди

 

Семейство Кенеди притежава удивително голям списък на смъртни случаи. След като катастрофира със спътницата си Меро Джо Кохене, която загива на място, Тед Кенеди заявява, че над фамилията му тегне сериозно проклятие. Според легендата проклятието започва, когато Джоузеф Кенеди старши сметнал, че дъщеря им Розмари е бавноразвиваща се и трябва да ú се направи лоботомия. Той бил на мнение, че операцията на мозъка ще помогне на детето му  да се развие, но за нещастие момичето остава инвалид за цял живот. Прави впечатление, че от петте деца на Джоузеф Кенеди само Розмари си отива от естествена смърт.

 

Проклятието на Клуб 27

клуб 27

Чували ли сте за Клуб 27? Това не е приятно местенце, където да разпуснеш с приятели, а се отнася за известни музиканти, които умират на 27-годишна възраст. В проклетия клуб влизат легенди като Джими Хендрикс ((задавил се с повърнята си след прием на сънотворни и вино), Джанис Джоплин (свръхдоза хероин) Джим Морисън (спиране на сърцето), Кърт Кобейн (самоубийство) и Ейми Уайнхаус (сърдечен удар). Интересното е, че като дете Кърт Кобейн казвал на сестра си, че иска да влезе в Клуб 27.

 

Проклятието на фараоните

проклятието на фараона

Това проклятие е свързано със суеверието, че смърт ще полети всеки, който се докосне до погребална могила или мумия от фараонското царство на Древен Египет. Подхранвано е със смъртните случаи, които се случват в рамките на няколко години след откриването на гробницата на Тутанкамон през 1922 г. Всички посетили гробницата започват да умират един по един.

С риск да разочароват любителите на мистичното мнозина учени са на мнение, че сред вероятните причини за гибелта им са отровните бактерии и гъбички, които са съществували в гробницата в продължение на хиляди години.

 

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account