facebook

5 съвета за новаците във фитнес залата

изпотено-фитнес-момиче-след-тренировка

Колко пъти ви се е искало да отиде във фитнес залата и колко пъти сте отлагали това решение за по-късно? Късната есен по правило се счита за най-доброто време да се вземете в ръце и да започнете тренировки. Половин година редовни фитнес занимания ще ви превърнат от запуснат офис-мениджър в звезда на плажа.

Малцина могат да се преборят със себе си и да прекрачат прага на фитнес центъра. Но всъщност ние не се страхуваме от тежестите, страхуваме се, че в залата няма да правим нещата правилно и ще станем за смях. Ето няколко практически съвета, които ще ви помогнат да преборите себе си и да направите уверено първите стъпки към красивото тяло.

Стресът на новака

Първото попадане в непозната компания винаги води до стрес. Виждате сериозни батки, които умело вдигат щангите и с охота правят наглед странни упражнения – и започвате да се вълнувте, че не умеете да се покажете от добрата си страна. Просто забравете. Скоро никой няма и да ви гледа. В тренировъчната зала отиват хора само за това да влезнат във форма и гледат себе си. Още на следващата тренировка ще бъдете по-спокойни.

С какво да започнете

Навярно не знаете с какво да стартирате първата си тренировка? Коя мускулна група да напомпате? Гърди или крака? Или пък може би трябва да тренирате гръб? Малък жокер: на първата тренировка се опитайте да натоварите всички мускулни групи. По едно упражнение за всяка. И не се стремете да покажете на околните колко корава батка сте – работете с малки тежести. Така на следващия ден ще станете по-лесно.

Личен треньор

Някои фитнес центрове предлагат безплатни или на промоционални цени тренировки с личен треньор. Не пренебрегвайте тази опция: дори една тренировка ще бъде достатъчна впоследствие да избягвате много глупави грешки. Ако финансите позволяват, работете с инструктор всеки път. Така прогресът ще настъпи значително по-бързо.

Загрявката

Не трябва веднага да се хвърляте в боя. Новобранците често пренебрегват загрявката.  Това се дължи до голяма степен и на стеснителността: едно е върху гърдите си да опреш масивна щанга, друго е “някакъв глупак” да стои там и да прави някакви наклони. Всички ще видят! Пренебрегването на загрявката намалява ефективността на самата тренировка, предизвика по-бърза умора и дори травми. Побягайте на пътечката десетина минути – щедро ще ви се отплатят!

Храната

Без грамотно подбран режим на хранене резултатите в залата ще дойдат по-трудно. Много новаци в тренирането дори не се замислят за храненето и смятат, че ходенето във фитнеса ще им реши всички проблеми. За начало се постарайте да следвате прост график и да се храните час и половина преди тренировка – така храната ще има време да бъде усвоена, а организмът ще има енергия за работа.

След тренировката трябва да запълните “прозореца”, в който тялото ни превръща въглехидратите в мускулен гликоген доста по-бързо, така че задължително яжте колкото се може по-скоро и след заниманието.

Постарайте се да избягвате газираните напитки преди тренировка, а по време на трениране пийте вода.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account