facebook

6 завета на Буда за любовта

Думите на Сидхарта Гаутама Буда, основателят на древноиндийското философско учение будизъм, не губят своята актуалност и до днес. Предлагаме ви да се вслушате в тези простички, но мъдри съвети. Те ще ви помогнат да направите отношенията си по-щастливи и хармонични.

Обичайте себе си 

“Ако истински обичате себе си, никога няма да нараните другиго”

момче анимация

Първата стъпка към истинската любов е осъзнаването на необходимостта да обичате себе си. Това ще положи основите на силна връзка с другия човек и напълно ще ви разкрие пред тях. Когато наистина се обичате, вие виждате отражението на тази любов вътре в другия. Това е така, защото духовно ние сме едно.

Наслаждавайте се на това, което сте

“Покоят идва отвътре. Не го търсете навън”

1+1

Да се мисли, че някой или нещо отвън е способно да ви подари любов и спокойствие не е много разумно. Според източната философия, придържайки се към тази идея, неизбежно ще се сблъскате с разочарование.

Така е, защото всичко е преходно: емоциите – добри и лош – се появяват и си отива като вятъра. Но истинското щастие идва от осъзнаването на своето битие, тоест идва отвътре. Само усещайки вътрешна пълнота, ще сте в състояние да предложите нещо в отношенията на другите.

Давайте любов и грижи 

“Обичайте целия свят така, както майката обича единственото си дете”

приятели

Не само нашият партньор или семейство заслужава нашата любов, но и целият свят. Хората мислят, че само техните близки заслужават време и усилия, но представете си, ако всеки се отнася към всеки жител на Земята както към своето семейство – тогава светът би бил съвсем друго място.

Подбирайте думите си

“Всичко, което произнасяме, трябва да бъде подбирано с внимание, тъй като нашите думи ще повлияят добре или зле на тези, които ги чуят”

благодарност

Това става просто неусетно – пренасяме своето състояние и настроение върху другите хора, особено върху тези, които обичаме. Затова когато казваме на някого неща, способни да ранят или да предизвикат негативни чувства, можем да нанесем вреда не само на отношенията, но и на самата възможност да създадем силна връзка с този човек.

Забравете за омразата

“Омразата не може да се победи с омраза. Омразата се побеждава само с любов”

любов

Когато следващия път някой ви каже нещо болезнено или оскърбително, помнете, че винаги имате право да избирате как да отреагирате. Действайки от любов, а не от гнева, давате на човека шанс не само да съхрани отношенията, но и възможност да разбере че има по-добри начини да поговорите за проблемите.

Бъдете благодарни

“Щастието никога не отива при този, който не е способен да оцени това, че вече го има”

Буда

Един от най-разпространените проблеми в отношенията е подсъзнателното желание на партньорите да разберат могат ли да получат нещо по-добро. Те не изпитват благодарност за това, че имат любим човек и често завиждат за красивата фасада на чуждите отношения, защото “тревата на съседите е по-зелена”. С подобна позиция любовта помежду ви няма никога да процъфти.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account