facebook

6 неизвестни факти за популярни песни

6 малко известни факти за популярни песни и техните изпълнители:

Nirvana – Smells like teen spirit

Teen Spirit (“Младежки дух”) е силно рекламирана марка дезодорант, пуснат на пазара през 1991 г. от фирмата “Mennen”.

Фразата “Кърт ухае на Teen spirit” била написана върху стената на дома на певеца от неговата приятелка Кетлин Хана, лидер на женска пънк-рок група. Когато видял надписа, Кърт много го харесал и решил, че е идеален за заглавие на песен. Едва след пускането на парчето разбрал, че съществува такъв дезодорант.

Огромната популярност на песента, естествено, се отразила и върху тази на дезодоранта. Фирмата-производител използвала момента  и започнала да рекламира продукта си с препратка от песента: “А ти миришеш ли на Teen Spirit?” През 1992 г. дезодорантът бил сред най-продаваните, а компанията “Mennen”била закупена за крупна сума от Colgate-Palmolive.

 

David Bowie – The man who sold the world

Кърт Кобейн толкова добре се справил с изпълнението й на концерта на “Нирвана” Unplugged, че само за няколко месеца песента станала доста популярна. Самият Бауи признава, че ненавижда, когато “След концерт идва дете и ми казва: “Колко страхотно изпълняваш песента на “Нирвана”. А аз му казвам: “Изчезвай, малък маниак!”

 

 

 

 

Metallica – Nothnig Else Matters

Първоначално Джеймс Хетфийлд написал тази песен за своята приятелка, но днес дори самият той не помни защо. Дълго време Хетфийлд не желаел да представя песента пред публиката – тя била лична, не за групата. Освен това смятал, че тя е абсолютно неподходяща за  “Металика”. Веднъж обаче Ларс Улрих чул песента и успял да убеди Хетфийлд да я запишат.

 

 

 

 

Whitney Houston – I will always love you

Звучи изненадващо, но безсмъртният хит от филма “Бодигард” не е посветен на любимия човек, а на добрите приятелите и колеги. Песента е написана през 1974 г. от известната кънтри певица Доли Партън. През тази година оригиналната версия на парчето станала номер едно в кънтри-чарта. Песента била написана, след като Доли прекъсва музикалното си сътрудничество с друг кънтри певец – Портър Уагънър. Между тях не е имало никакви романтични отношения.

 

Europe – The Final Countdown

И до днес много музиканти се опитват да възпроизведат на синтезатор тембъра, който звучи в главния риф на песента. Тайната е в това, че звукът бил получен със сливането на два тембъра от синтезатори “Ямаха” и “Роланд”. Пианистът на групата Мик Микели в началото не можел да получи точно такъв звук и бил принуден да семплира звучението на тези стари синтезатори за живите изпълнения. Когато китаристът Джон Норъм за първи път чул парчето, решил, че то не е подходящо за рок група, но впоследствие променил мнението си.

 

Madonna – Frozen

През ноември 2005-та година белгийски съд постановил, че мелодията на Frozen била открадната от песента “Ma vie fout le camp”, написана от белгийския композитор Salvatore Acquaviva. Като мярка съдията забранил песента да се върти по белгийските телевизии и радиа. Историята получила любопитно продължение: в края на 2008-а местната радиостанция “Донна” направила чарт от 5000 песни, като Frozen заемала 143-о място. И тъй като им било забранено да я пускат, водещите предложили на слушателите си да си я пуснат в Youtube, a в ефира на радиото в този момент имало 5-минутна тишина.

 

 

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account