facebook

6 необичайни начина да научите чужд език

Нови езикови хоризонти могат да бъдат покорени благодарение на няколко радикални и ефективни техники:

Методът на звуковите асоциации

обучение по чужди езици

През 70-те години на миналия век професорът от Станфордския университет Рон Аткинсън предложил на своите студенти оригинален начин за запомняне – по съзвучие с познати думи на родния им език. Тоест, на избрана дума или комбинация от няколко думи трябвало да бъде намерена звукоподобна асоциация. Например на английски “шахматен удар” е «chess knock» (произнася се “чес нок”, а на български звучи подобно на чесън). Затова това словосъчетание трябва да остане в паметта благодарение на изречението “Той нанесе шахматен удар и изяде чесън”.

 

Листчета с надписи

учене на чудж език

Методът е идеален за запомняне на съществителни имена, познати ни от бита. Напишете върху листче «refrigerator» и го лепнете на своя хладилник, думата «door»  я залепете върху вратата, а надписът «table» сложете да краси кухненската маса. По този начин всеки ден ще виждате “надписаните” предмети и автоматично ще наизустявате чуждите им наименования.

В процеса на учене листчетата могат да бъдат променяни, за да се допълва и увеличава техния брой. Методът е подходящ за ранен етап на учене на чужд език, защото по-късно ще трябва да се изучават и правилата на граматиката. Важно е лепенето да не ви става навик, защото не всеки шеф би се зарадвал да ходи с надпис “boss” на челото.

 

25-ият кадър

25 кадър

Спорна теория, възникнала благодарение на психолога Джеймс Вайкери през 1957 г. Той твърди , че човешкият мозък е в състояние да разпознае визуално само 24 кадъра в секунда и ако се добави допълнителен кадър, то човек не осъзнава неговото присъствие и така информацията прескача съзнанието, за да отиде директно в подсъзнанието.

Същността на метода за изучаване на език се състои в това да гледате, в който на всеки 90-100 милисекунди “прескача” прословутия 25 кадър, отиващ в подсъзнанието. Този метод не е признат от научната общоност и енговата ефективност не е доказана, но в някои училища все още се използва.

 

Комуникативният метод

как да научим чужд език

При този метод трябва да замените досадните учебници и да счупите езиковата бариера по най-ефективния начин – чрез комуникация. Всъщност, тази методика дори не е измислена, а е произлязла от историята – първоначално обменът на знания със съседно племе произлизал от живия контакт, съпътстван от невербална комуникация, жестове и изражения на лицето.

Ако когато изучавате чужд език, си комуникирате с някого, който говори или също като вас учи този език, то вие много по-лесно ще започнете да общувате . В процеса на обучение има смисъл да се разделяте на групи или да работите по двойки, независимо от нивото на знания или словесния запас.

Варианти на този метод се явяват театрални сценки, разиграване и обсъждане на сюжети. С навлизането на модерните средства за комуникация задачата ви се е опростила двойно – без значение къде се намирате винаги можете да намерите приятел на другия край на планетата, скогото да си общувате по скайп или фейсбук.

 

Аудио и видеолингвистичният метод

чужд език учене

Същността на метода е в това, че в началните етапи ученикът слуша чуждата реч, възприемайки я само със слуха си. Той не трябва да реагира, да участва в процеса, просто трябва да слуша фонограмата. Видео методът, аналогично, се заключава в гледане на филми на непознат език. За опростяването на задачата и ускоряването на обучението помагат субтитрите към видеото и преводът на аудио записа.

Методът е подходящ за увеличаване на речниковия запас и за “потапяне” в чуждия език, но без комуникация е малко вероятно да преодолеете езиковата бариера.

 

Методът на пълното потапяне

методи за учене на чужд език

Лингвистът и педагог Максимилиан Делфиниус Берлиц през 1878 г. предлага иновативна техника за учене на иностранна реч. Съгласно този метод, ученикът напълно се “потапя” в ролята на чужд гражданин. Може да си изберете съответно име, автобиография, да си припишете определени знания, умения и навици. Учебният процес се осъществява изцяло на изучавания език  преводът не е позволен.

Лексиката и граматиката се изучават в контекста на разговора, без учебници и съвети. Така в групата се създава благоприятна атмосфера за разкриване на истинския потенциал, без скованост и притеснения. Допълнителните плюсове при този метод са развитието на социалните умения и тетралните способности, като процесът минава при изцяло положителни емоции.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account